P. GIMÉNEZ.Palma.
El servei de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aixecat acta sobre la situació de ruïna que presenta l'assentament talaiòtic de s'Illot i ha anunciat que, fent valer les seves competències, exercirà de mediador per trobar solucions que permetin corregir i frenar el deteriorament progressiu que afecta aquest nucli del període final de l'Edat del Bronze (entorn del 814 aC).
Així ho confirmà el director insular del departament, Joan Josep Mas, que, com havia garantit en assabentar-se de la situació lamentable en què es troba el jaciment, envià un tècnic del departament a inspeccionar-lo i i a avaluar-ne l'estat de conservació.
Una vegada confirmada la situació denunciada per Diari de Balears, el responsable insular assegurà que l'informe de l'especialista ha propiciat la redacció de l'acta corresponent. El pròxim pas serà «contactar amb el propietari dels terrenys on es localitza el poblat, per tractar d'acordar la classe d'actuació que s'hi pot dur a terme», amb l'objecte de «frenar amb urgència els actes de vandalisme que perjudiquen la bona conservació de l'assentament». Mas també confirmà la intenció de posar-se en contacte a l'Ajuntament de Sant Llorenç, terme on s'ubica el poblat. El polític recordà que, tot i que la propietat del solar sigui d'un particular, «el control dels jaciments és responsabilitat municipal».
En aquest sentit, Javier Ozorio, un dels titulars del terreny, ja en delegà responsabilitats en l'Administració municipal, explicant que el Consistori de Sant Llorenç disposa d'una autorització escrita -firmada fa dos anys, quan la regidora Francesca Genovart intentà negociar la compra de l'assentament- per a la col·locació d'un tancat i per aturar els actes de vandalisme en un solar que ell mateix i la resta de propietaris no tenen interès a mantenir, «perquè no ens serveixen per fer-hi res», assenyalà.
A pesar d'aquestes afirmacions, i tot i confiar en una solució conjunta per eradicar el problema, el director de Patrimoni asseverà que en el supòsit que el propietari no vulgui fer-se càrrec de les millores de l'assentament, «el departament de Patrimoni hi podria actuar i després carregar-ne la despesa al particular».
El 28 d'octubre passat, aquest diari es feia ressò de l'estat de ruïna i d'abandó progressiu en el qual es troba aquest bé patrimonial.
Des de fa anys, el jaciment és objecte de constants actes vandàlics. Grafits amb llegendes cridaneres es poden llegir sobre les estructures pètries del mur que delimita el nucli històric. Aquestes pintades no representen sinó una part del llarg procés de declivi que afecta també el talaiot de na Pol i el túmul de sa Gruta, dos monuments inclosos en el perímetre del nucli principal.
Les conseqüències més visibles de la manca de control sobre s'Illot s'evidencien a hores d'ara en la manca de senyalització de la zona però, sobretot, en el fems que s'acumula a la superfície, on es poden veure fins i tot bidons; i en l'avanç progressiu de la vegetació.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.