El Saló del Llibre de Barcelona ofereix les novetats literàries de les Balears

L'Institut d'Estudis Baleàrics organitza les presentacions de 25 editorials de les Illes

David Castillo, Màrius Serra i Baltasar Porcel participaren en el debat «L'aventura d'una obra literària». | C.D.

TW
0

CARLES DOMÈNEC. Barcelona.
El Saló del Llibre de Barcelona, en la seva primera edició, disposa de la presència de l'Institut d'Estudis Baleàrics i de la participació de vint-i-cinc editorials de les Balears. El certamen espera reunir uns 70.000 visitants i té un fons editorial de 200.000 llibres, distribuïts en diversos estands, com el disposat per l'Espai Mallorca i l'Institut amb els títols editorials de l'actualitat literària de les Illes.

Després de la inauguració de dimarts, un dels primers actes literaris va ser la presentació d'Haceldama, la segona novel·la que va escriure Blai Bonet, llibre recuperat ara per l'editorial Ensiola. L'escriptor i professor Damià Pons va dissertar sobre la importància de l'autor d'El mar. Hores més tard, Pons va presentar Somiar Amèrica, de l'escriptora catalana Imma Tubella. Es tracta d'un assaig sobre la importància dels Estats Units en la nostra cultura i pertany a la col·lecció Temps Oberts.

Pons, acompanyat per Tubella i per l'editor Lleonard Muntaner, va comentar que «és important saber interpretar la posada en marxa d'aquestes noves col·leccions, perquè la cultura catalana està molt fragmentada i pressionada pel mercat espanyol. Realment necessita trobar compradors en tots els territoris de llengua catalana».

En el seu torn, l'escriptor Gabriel Janer Manila, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, va donar a conèixer dimecres La placenta dels somnis. Els mites, els contes i el cine a la formació de l'afectivitat, en la seva traducció al castellà, escrit pel mallorquí Gabriel Genovard i publicat per Lleonard Muntaner Editor, amb un pròleg de Romà Gubern.

L'autor va explicar que «el llibre analitza els imaginaris col·lectius des dels contes, les velles històries mitològiques i els contes de fades, presents en la narrativa novel·lesca i que romanen en el cinema».

Per la seva banda, el mallorquí Baltasar Porcel va participar en el debat L'aventura d'una obra literària al costat dels catalans Màrius Serra i David Castillo. Porcel va confessar que «el més important de la meva vida és la literatura» i va confessar que «he tingut la gran sort literària de ser d'un poble com Andratx i una illa com Mallorca, però una gran desgràcia per escriure en català, ja que per bé que et vagi, sempre et va malament». L'escriptor va afirmar que «només tenc pàtria com a escriptor» i va especificar que «el problema no és la literatura perquè el que falla és Catalunya». Baltasar Porcel va assegurar que «els empresaris i els futbolistes estan bé, però jo com a escriptor no ho estic. El país va malament».

Les dues últimes activitats de dimecres, organitzades per l'Institut d'Estudis Baleàrics, van ser les presentacions de Carrer ordener, carrer labat, de Sara Kofman, i Esclaus i catalans, d'Antoni Mas, ambdós publicats per Lleonard Muntaner Editor. En el primer cas es tracta d'un llibre de la col·lecció Traus, que dirigeix Arnau Pons, mentre que la segona novetat pertany a la sèrie Trafalempa i versa sobre l'esclavatge i la segregació a Mallorca durant els segles XIV i XV.

El primer Saló del Llibre de Barcelona, inspirat en els consolidats certàmens de ciutats com París o Brussel·les, té com a voluntat la promoció de l'hàbit de la lectura.

El Saló comptarà amb Paul Preston, Ana María Matute, Ziauddin Sardar, Gilles Lipovetsky, Bernardo Atxaga, Federico Luppi i Luis Eduardo Aute com a convidats destacats i pretén convertir-se en un «avanç» de la Fira del Llibre de Frankfurt de 2007, que tindrà Catalunya com a convidada d'honor.