Miquel Alenyà ingressa a la Reial Acadèmia de Sant Sebastià de Palma

El nou acadèmic parlà d'art i economia en el seu discurs d'investidura

TW
0

P.G.Palma.
La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma acollí ahir l'acte d'investidura com a nou acadèmic numerari de la secció de Competents en Art de Miquel Alenyà. L'economista i expert en art reconeixia, modest, que l'ingrés en la decimonònica institució suposa «un honor pel fet que em permet compartir responsabilitats amb persones que han estat els meus mestres» i «amb amics als quals m'uneixen forts lligams d'afecte i respecte».

Amb aquestes paraules d'agraïment, Miquel Alenyà donava inici a la lectura del seu discurs d'investidura, versat, «per la meva professió d'economista i algunes publicacions dels noranta», sobre Art i economia a les Balears. En nom de la institució li contestà José Maria Pardo.

L'actual president de Creu Roja a Balears es dirigí al cos d'acadèmics per articular un discurs, amb interessants afirmacions com que «la creació artística i el càlcul econòmic no estan confrontats» o que «la pintura no és la millor inversió possible», encara que «genera un mercat que, a les Illes, s'ha anat consolidant».

Tanmateix, Alenyà començava per traçar una breu història sobre els diferents estudis que han analitzat la relació entre economia i art des dels anys 50 fins els nostres dies, destacant l'aportació el 1976 de Josep Melià Pericàs i el seu Art i capitalisme, un assaig que «encara ara conserva l'interès propi d'una reflexió, lúcida i avançada en el temps, sobre les relacions entre art i economia».

El discurs d'Alenyà era seguit amb interès pel president de l'Acadèmia, Jaume Mir, que estava acompanyat a la taula per la directora general de Cultura, Catalina Sureda; la consellera insular de Cultura, Dolça Mulet; i els acadèmics Pere A. Serra Bauçà, president editor del Grup Serra, i Rafel Perelló.

Membre del consell editorial de Diari de Balears i autor de nombrosos títols i publicacions relacionades amb l'economia i l'art, Alenyà féu un gir al seu discurs per reflexionar sobre el comportament del mercat de l'art, «perfectament comparable a tots els mercats de béns i serveis», perquè «des del punt de vista ecònomic, reacciona de la mateixa forma», assegurà Alenyà. Abans d'avançar en el seu discurs, i després de constatar que «l'economia només pot fer una contribució modesta i limitada al coneixement de l'art», Alenyà analitzà cada un dels conceptes que operen en aquest mercat, com ara el cost, la demanda, l'oferta o els preus. Això li servia al nou acadèmic per traçar una breu història del mercat de la pintura a les illes, que, en opinió de l'expert, «ha crescut molt i s'ha consolidat».