Troben el primer mural de la Nova Espanya fet per indígenes del XVI

Els arqueòlegs mexicans ho han descobert en una «caixa d'aigua»

TW
0

Un grup d'arqueòlegs mexicans ha rescatat a la capital mexicana el primer mural pintat per indígenes en una «caixa d'aigua», una cisterna construïda en el segle XVI que s'usava per emmagatzemar el líquid vital.

L'arqueòleg Salvador Guilliem Arroyo, coordinador del rescat de l'obra, anuncià ahir que havia estat oculta diversos segles davall el convent de Santiago Tlatelolco al centre de la capital, un edifici en mans de la Cancelleria mexicana.

«La troballa aporta una informació molt rica, en el sentit que es tracta de les primeres manifestacions pictòriques realitzades per mans indígenes en l'època colonial», manifestà l'arqueòleg Eduardo Matos Moctezuma.

Guilliem destacà que aquesta obra podria ser el primer testimoni de la trobada de dues cultures, si es té en compte que els frares permeteren als indígenes ornar amb les seves pintures les parets d'aquell pou.

La «caixa d'aigua» consisteix en una dependència de 24 metres quadrats (6 per 4) amb una cisterna i que, segons sembla, fou coberta en el segle XVII durant l'ampliació del convent. Guilliem explicà que el mural té una semblança enorme amb eCòdex Florentí de fra Bernardino de Sahagún. L'especialista indicà que el discurs pictogràfic del mural és una al·legoria de la vida.