Maria del Mar Bonet triomfa a Damasc amb el seu «Amic, amat»

La cantant mallorquina actua al Palau Azem amb el Cham Ensemble

TW
0

JOAN MANRESA. Damasc.
Davant d'un públic nombrós que omplia el preciós jardí interior del Palau Azem de Damasc, Maria del Mar Bonet va presentar el passat 1 d'octubre el seu darrer disc, realitzat amb els seus músics habituals i amb la col·laboració del Cham Ensemble de Damasc, a més del treball especial de Luis Delgado, que ha coordinat la participació dels músics sirians.

Tot va començar fa uns anys, quan el mallorquí va ser convidat per l'Institut Cervantes de Damasco per oferir un recital al mateix Palau Azem, situat devora la mesquita dels Omeies. Llavors va sorgir la possibilitat d'una col·laboració musical, que es va poder materialitzar després que la mallorquina viatjàs diverses vegades a Damasc en companyia de Luis Delgado. Així va néixer Amic, amat, una sèrie de peces que a partir de l'obra de Ramon Llull versificada per Jacint Verdaguer, passa per temes populars de Mallorca, com el Cant de la Sibil·la i, com ja ha succeït altres vegades, sense renunciar a una versió de Words Apart, de Bruce Sprinsteen. El disc també inclou dos temes cantats en àrab.

L'any passat es presentà al Teatre Grec de Barcelona, amb la mateixa formació que havia participat en l'enregistrament. De manera que ara només faltava tornar la visita a Síria.

El Palau Azem es va omplir a vessar d'emoció, tant en el cas de la cantant i dels músics com dels assistents, entre els quals es trobaven representants diplomàtics i del Govern de Síria. També molta gent jove, estudiants en la seva majoria, que per culpa del la llunyania dels seus llocs de residència hagueren de sortir abans que acabàs el recital.

S'ha de comentar que, des de la seva arribada a l'aeroport, Maria del Mar ha estat tractada amb tots els honors. Antonio Gil de Carrasco, actual director de l'Institut Cervantes de Damasc, és qui ha coordinat l'estada de l'artista, dels músics i d'un equip de TV3 que a començament de setembre va iniciar a Mallorca el rodatge d'una part d'un programa dedicat a la cantant. Ara, a Síria, el mateix equip ha estat a Bosra i en diversos punts de la ciutat, on ha registrat intervencions de Bonet i de Delgado.

És difícil treure conclusions de l'impacte que pot tenir un recital com el de l'altra nit. En cada lloc tenen una manera de captar allò que arriba de fora, però hi ha aspectes que són inqüestionables. Així, es pot afirmar que la introducció d'Antonio Gil de Carrasco, primer en àrab i després en castellà, va tenir l'encert de traçar un breu retrat de Maria del Mar; després ella mateixa, amb un traductor, va explicar el perquè de la seva música i de la seva presència a Síria; i, per acabar, es va dur a terme un gran recital.