Puigpelat guanya el Carlemany amb la intriga familiar 'Els Llops'

TW
0

L'escriptor lleidatà Francesc Puigpelat ha guanyat el XII Premi Carlemany de Novel·la amb l'obra Els Llops, una intriga que gira al voltant de Balaguer i amb la història d'una saga familiar durant dos segles com a teló de fons. El guardó, dotat amb 36.000 euros (la meitat que els Premis Mallorca), es va lliurar ahir horabaixa a l'Ajuntament de Girona.

El guardó està convocat pel Govern d'Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. Els Llops arribarà a les llibreries el pròxim mes de novembre a través de Proa, amb un primer tiratge d'entre 5.000 i 7.000 exemplars.

L'argument d'Els Llops parteix de la troballa del cadàver de Jaume Forné al cim del Montsec, que havia rebut anònims com els seus dos germans. Per descobrir l'origen del crim serà necessari remuntar-se a 1834 i seguir la història de revenges i enfrontaments entre branques de la família Llop, originària de Balaguer i amb gran tradició a Lleida.

A la novel·la es recorren passatges de la història com la construcció del canal d'Urgell, la guerra d'Àfrica, la batalla del Segre durant la Guerra Civil, en la qual apareixen personatges històrics com l'empresari Manel Girona o un jove coronel Francisco Franco.

Puigpelat assegurava ahir a Barcelona que amb aquesta novel·la li agradaria que es despertàs la «curiositat» per conèixer Balaguer i la Plana de Lleida com va succeir amb Mequinensa després de la publicació de Camí de Sirga, de Jesús Moncada. L'escriptor va voler reivindicar amb aquesta novel·la la Plana de Lleida, de la qual s'ha escrit «poca literatura» i convertir-se en un «lo Cartanyà literari».

Centrant-se en la novel·la, Puigpelat assenyalava que la idea li sorgí després de llegir La ciutat de l'oblit de Vidal Vidal, en la qual es recorre la història de Lleida i la seva relació «simbòlica» amb els llops, des de l'època ibera fins a l'actualitat on el cognom Llop ha tingut importància.

El Premi Carlemany de Novel·la ha recaigut en altres edicions en escriptors com Maria Mercè marçal, Maria de la Pau Janer, Lluís Anton Baulenas, Lluís Racionero, Albert Salvadó, Joan Agut i Vicenç Villatoro, entre altres.