Balears, lloc ideal per veure l'eclipsi

La previsió meteorològica preveu cel ennigulat, que en podria dificultar l'observació

TW
0

J.J.D. / J.C. Palma.
Si la meteorologia ho permet, l'eclipsi de Sol que es podrà veure a les Balears el proper dilluns 3 d'octubre serà un esdeveniment tan rellevant com els 228 anys que no es repeteix, i els 21 que hauran de passar fins a poder tornar a veure'l. Sovint vinculats a creences populars d'esdeveniments inusuals, el fet cert és que l'Institut Nacional de Meteorologia ha previst que els habitants de les Balears es despertin amb el cel d'ennigulat a molt ennigulat.

Amb el permís de la meteorologia, qui el vulgui contemplar haurà de fer-ho necessàriament i per protegir la salut dels seus ulls, amb unes ulleres adequades i homologades segons la normativa europea 89/686, com les que regalarà aquest dissabte als seus lectors Diari de Balears. Com és lògic, els menors hauran d'observar el fenomen astronòmic sota la supervisió d'un adult.

El més important és recordar que per a l'observació d'aquest anell de foc, les ulleres actuen de filtre solar. És a dir, de cada 100.000 fotons de llum procedents de l'astre, tan sols en deixen passar un. Això redueix considerablement l'impacte en l'ull humà.

A les Balears, serà a Formentera, i al sud de l'illa d'Eivissa on l'eclipsi es podrà veure amb la forma anular completa. Aquesta visió s'anirà reduint progressivament a mesura que el punt d'observació es desplaci a nord o sud d'aquests punts geogràfics.

Per un esdeveniment d'aquesta magnitud, l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) a Costitx ha preparat un dispositiu especial. «A més de l'enregistrament visual habitual, els científics enregistraran el fenomen en l'espectre d'hidrogen alfa, perquè posteriorment es puguin estudiar les pertorbacions solars», segons explicà el director de l'OAM, que a més apuntà el fet que «mirar durant un segon pot produir ceguera i causar lesions incurables».

Amb aquesta preocupació en ment, Dolça Mulet, vicepresidenta del Consell de Mallorca, va tenir un record pels estudiants que es trobaran en el moment de l'esplai. «Per això el CIM s'ha compromès a evitar efectes no desitjats. Amb aquestes ulleres, promogudes pel Consell de Mallorca, la Fundació Sa Nostra i el Grup Serra, es podrà mirar l'eclipsi».