Una exposició sobre Cela que s'obre a Palma itinerarà per altres ciutats de l'Estat

La relació que mantingué l'escriptor amb Mallorca estarà present en la mostra

Literartura i art en la més alta categoria a Palma. Camilo José Cela cara a cara amb Joan Miró.

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
Palma serà el punt de partida d'una exposició sobre Camilo José Cela Trulock, una producció a tres bandes entre la fundació que porta el nom del literat, el Govern i Sa Nostra, que després d'exhibir-se a Mallorca itinerarà per altres ciutats de l'Estat i de l'estranger a través de l'Institut Cervantes. Amb aquest projecte es vol reflexionar sobre la seva faceta literària i humana.

La mostra, que es titularà Camilo José Cela, fabulador. Entre la mirada i la memòria serà comissariada pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Adolfo Sotelo, que comptarà amb la col·laboració de Perfecto Cuadrado, catedràtic a la UIB, i amb Carme Castells com a coordinadora.

Sa Nostra acollirà, a finals del febrer que ve, la recreació de l'univers personal i literari de l'escriptor. Tot això, segons explicaren fonts de Sa Nostra, amb els fons de la Fundació Camilo José Cela d'Iria Flavia.

La relació d'aquesta entitat amb Mallorca és estreta ja que el Govern; el president de Sa Nostra, Llorenç Huguet; i Pere A. Serra, president del Grup Serra, en són patrons. Cal recordar que Cela visqué a l'Illa els anys 50 i 60 i fundà la revista Papeles de Son Armadans.

L'objectiu de l'exposició és «oferir una mirada completa sobre la figura de l'escriptor i proporcionar les claus per comprendre qui va ser i com es va formar la seva trajectòria, però també qui va ser l'home, el promotor cultural, l'acadèmic i el polemista».

El muntatge de l'exposició s'estructurarà en cinc àmbits que s'han titulat: Es va acabar el divagar (1916-1942); No perdem la perspectiva (1943-1953); A la llum de Mallorca (1954-1972); Ofici de tenebres a Mallorca (1973-1989) i Culminació d'una trajectòria (1990-2002). Les ciutats on escriví i visqué, com Palma; la recreació dels ambients dels seus despatxos o espais de feina; manuscrits; fotos o llibres, entre altres materials, formaran part d'«aquest recorregut cronològic i temàtic per les seves etapes vitals i literàries».

Madrid, Burgos, Alacant i Cantàbria ja s'han interessat per l'exposició i el director de l'Institut Cervantes, Cesar Antonio Molina, l'ofertarà als seus centres.