Dues de les propostes del Casal arriben d'artistes nord-americans. Es tracta de l'escultora Betty Gold, a la planta noble, amb la primera retrospectiva que es dedica a Europa; i l'il·lustrador Mark Schultz, a la planta baixa, amb una revisió de vint anys de trajectòria presentada com Out of the past.
Una altra retrospectiva, la de la pintora Cristina Escape, es pot visitar a la planta d'entresòl i finalment, a l'Espai Quatre, el malagueny guanyador de l'Art Jove 2004, Nono Bandera, ofereix La fragua de Finlandia.
Aquesta instal·lació l'integren cinc dibuixos de gran format damunt paper continu a la manera dels projectes de decoració dels anys seixanta. Aquests dibuixos presenten espais ficticis dels quals sobresurten quadres en perspectiva pintats per l'artista o, en alguns casos, manats fer per encàrrec, a manera d'obres de taller.
De Betty Gold, escultora prou coneguda a Mallorca, destaca la qualitat poètica de la seva obra i l'habilitat per renovar l'art d'ocupar volums en l'espai. D'ella es mostren 38 escultures que avalen la rellevància d'aquesta artista de primera línia d'avantguarda. Es tracta de peces que ofereixen un joc amb la matèria i ombres canviants des d'angles i perspectives en moviment.
La pintura de Cristina Escape, estranya conceptualment i formal, sobresurt per la construcció del quadre i la tendència a l'esquematisme... Tot això i més es pot admirar a la retrospectiva que evidencia de manera notable una gran evolució amb quadres de gran bellesa.
La proposta més desconeguda del Solleric és la de Mark Schultz. L'artista de Filadèlfia es va donar a conèixer amb una sèrie que avui és ja un clàssic. A Xenozoic Tales, la varen seguir encàrrecs com a il·lustrador o portadista de sèries tan famoses com Alien, Star Wars, Conan o Predator. La dinàmica interna de les figures, l'expressiu repartiment de blancs i negres, la rítmica elaboració dels mitjos tons i la fermesa en disseny i composició són trets rellevants.
Una altra proposta institucional, també retrospectiva, es pot visitar a l'Espai Ramon Llull a la Casa de Cultura. Riera Ferrari mostra eRetorn a sempre a través de 35 obres de la seva col·lecció privada creades en els darrers quinze anys i que tenen les seves cèlebres roques com a únic eix. És una mostra que crida especialment l'atenció per avaluar, no tan sols l'evolució de l'artista, sinó el treball i l'experimentació amb materials.
Finalment, recordam també propostes avançades anteriors dies, com la del Casal Balaguer, que recorre la trajectòria de Vives Campomar; Ses Voltes amb Pepe Gimeno i el Certamen de Disseny Art Jove 05. A la Llonja, també obrirà l'exposició del centenari de Foment.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.