TW
0

La tardor començarà divendres a les Balears poc després de la mitjanit, a les 00.23 hores, una hora abans a l'arxipèlag canari (a les 23.23 hores de dijous), i comptarà amb un eclipsi de Sol anular el pròxim 3 d'octubre, el primer d'aquest tipus visible a l'Estat des de 1764.

Al llarg de la tardor també podran es contemplar diverses pluges de meteors, encara que aquestes només visibles a través de telescopi.

La tardor començarà a la península amb un lleuger augment de les temperatures, i els termòmetres, després del pas de diversos fronts freds, tornaran divendres i el cap de setmana a rondar els trenta graus de màxima en molts punts.

Segons les dades de l'Observatori Astronòmic Nacional, aquest any l'estació durarà 89 dies, 20 hores i 12 minuts, i es veurà alterada pel canvi horari de diumenge 30 d'octubre.

Aquell dia, a les 3.00 de la matinada s'haurà de retardar el rellotge fins a les 2.00 hores, tot això una hora abans a les illes Canàries.

L'eclipsi anular, visible com a tal en una franja d'uns 185 quilòmetres d'amplada a Espanya que comprendrà 14 capitals de província, començarà a l'Atlàntic i, després de creuar la península ibèrica i Àfrica, acabarà a l'oceà Indic.

A Espanya, durarà quatre minuts, entrarà per Galícia a les 10.51 hores, i abandornarà la península a les 11.03 hores, entre València i Alacant. Les regions que queden fora de la franja Galícia-Alacant només disposaran d'una observació parcial i no podran contemplar l'anularitat que es produeix com a conseqüència de l'ocultació gradual del disc solar per la Lluna.

A més, la primera Lluna plena de tardor tindrà lloc el 17 d'octubre, seguida de la dels dies 16 de novembre i 15 de desembre.

La pluja de Dracònides serà la primera pluja de meteors important, amb un màxim que es donarà el 8 d'octubre, seguida de la pluja de Lleònides i de les Gemínides, els dies 17 de novembre i 13 de desembre, respectivament.