Els diputats del grup popular van ser els únics que votaren en contra de la Llei.

TW
0

El ple del Congrés dels Diputats aprovà ahir, per al seu debat en el Senat, el projecte de llei de restitució a Catalunya de part dels documents continguts a l'Arxiu de Salamanca que li foren intervinguts durant la Guerra Civil.

Tots els partits polítics, a excepció del PP, van aprovar aquest projecte de llei, malgrat que els grups nacionalistes adveriren que continuaran lluitant per les reclamacions d'altres comunitats autònomes que demanen més documents emmagatzemats a Salamanca.

El text remès ahir al Senat és el mateix que aprovà el Consell de Ministres el passat 15 d'abril i que incorpora una esmena del grup socialista. Dita esmena acota el tipus de documents que seran restituïts.

Així, segons recull el text, s'entregaran als seus propietaris aquells lligalls que en la data de la intervenció corresponien a «persones naturals o jurídiques de caràcter privat, amb residència, domicili, delegació o seccions a Catalunya», assenyala.

Els partits del PNV, ERC, CIU i Grup Mixt van advertir al Congrés que continuaran lluitant per les reclamacions d'altres comunitats autònomes i també sol·licitaran la devolució dels papers als ajuntaments. En aquest sentit, el portaveu del grup EAJ-PNV, Aitor Esteban, assegurà que «per al poble basc, aquest assumpte no està tancat i continuarem reclamant».

Reivindicació
Així mateix, Esteban va aclarir que el Govern basc era autònom i legítim durant la República igual com ho era el de Catalunya. «Aquest assumpte enclou desigualtat i certa injustícia». «Jurídicament és impossible argumentar que la nostra posició no sigui justa», va afegir.

D'altra banda, el diputat basc va recordar la promesa incomplerta del president del Govern, qui va afirmar al Congrés dels Diputats que tindria en compte les reivindicacions del poble basc.

En aquesta mateixa línia, el portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Francesc Canet, va assegurar que el problema no està «clos». Al contrari, per Canet la nova llei serà la «clau» per obrir més reivindicacions. «Demanarem en la llei de la memòria històrica la necessitat de tornar tot allò confiscat», va advertir Canet, qui també va recordar que el material reclamat pel Govern basc suposa el 2,5 per cent del total emmagatzemat a l'Arxiu de Salamanca, segons va apuntar l'historiador Àlvarez Junco, membre de la Comissió d'Experts que va assessorar el Govern de l'Estat en la tramitació d'aquesta llei.

Jordi Vilajoana, diputat per CiU, va lamentar que bascs, asturians o valencians no puguin reclamar els seus «papers» i va assegurar que el seu grup parlamentari «lluitarà» pel retorn dels documents pertanyents a altres comunitats autònomes.

Respecte a les reivindicacions dels ajuntaments, José Antonio Labordeta, de la Xunta Aragonesista (CHA), va assenyalar que el projecte de Llei té algunes mancances i queda curt en no esmentar les reclamacions dels ajuntaments.