TW
0

M.M.Alcúdia.
La prolongació de la campanya estival d'excavacions a Pollentia a tres mesos ha donat els seus fruits aquest estiu. Enguany l'equip d'arqueòlegs, format per estudiants d'Arqueologia de diferents països i experts de diferents universitats d'Espanya, ha descobert de forma accidental una cisterna de 14'5 metres de llarg per 9 metres d'ample, que encara no s'ha arribat a datar però que, segons els primers indicis, podria ser medieval o romana. «L'any que ve centrarem els nostres esforços en descobrir a quina època corresponia aquesta construcció. Podria ser medieval perquè a la zona, que coneixem com Santa Anna de can Costa, sabem que s'hi instal·là el poblat medieval de Santa Maria de la Torre», explicà Miquel Àngel Cau, director de l'excavació.

A més d'aquesta troballa, la campanya d'excavacions s'ha centrat enguany a la zona est del Capitoli, un edifici religiós central situat a la plaça pública, on s'ha localitzat un mur, una canalització d'aigua de ceràmica i també algunes lloses originals que en el seu dia varen cobrir la via pública. «Aquestes troballes ens han permès conèixer la forma geomètrica del fòrum, ja que ara ja tenim enllestides les excavacions a les zones nord, est i oest i ara només ens falta la zona sud», explicà Miquel Àngel Cau.

Les pluges que han caigut durant l'hivern a Alcúdia van fer cedir una paret de pedra seca que deixà a la vista part del que al principi semblava un mur i on, amb bon criteri, els directors de l'excavació van decidir intervenir.

Així, fou la brigada d'intervenció de patrimoni històric del Consell la que es va haver d'encarregar de desmuntar tota la paret. L'equip d'arqueòlegs va haver de contrastar la troballa amb la documentació d'excavacions dutes a terme al llarg dels anys cinquanta per l'equip de Ruiz Argilés per poder determinar amb certesa que es tractava d'una cisterna.

El conseller insular de Territori, Bartomeu Vicens; el director de Patrimoni Històric, Joan Mas; el cap de secció d'Arqueologia de la direcció insular de Patrimoni Històric, Jaume Cardell; el batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer; i el regidor de Patrimoni, Miquel Llompart, visitaren les excavacions de Pollentia i confirmaren la seva intenció d'establir una durada de tres mesos per a les properes campanyes d'estiu, així com invertir en els propers anys per poder ampliar el recorregut turístic per Pollentia.

«Ens agradaria unir la zona del fòrum amb la zona del teatre romà i per això ja hem expropiat una finca propera a Pollentia que ens permetrà ampliar la zona d'excavacions i fer nous recorreguts», explicà el conseller Bartomeu Vicens.

Cal recordar que enguany el consorci de Pollentia, format per l'Ajuntament d'Alcúdia, el Consell de Mallorca i el Govern, s'encarrega de finançar les excavacions, que enguany, a més, han estat lligades al «Curs d'Arqueologia Romana de Pollentia», d'Antoni Arribas, que compta amb la col·laboració dels estudiants i també d'experts com Margarita Orfila, catedràtica d'Arqueologia de la Universitat de Granada; Esther Chávez, professora de La Laguna; i també diferents responsables de cada una de les zones excavades com Antoni Puig, Maria José Rivas, Catalina Mas, Sebastià Munar, Miquel Àngel Sastre i Ramon Gutiérrez.