Fontcuberta analitza el llenguatge de la imatge digital a la Fundació Miró

L'artista imparteix un taller sobre «Fotografia i impressió digital»

TW
0


«La imatge sempre s'ha manipulat. Una imatge és una trampa». Segons Joan Fontcuberta, avui, les noves tecnologies fan que aquesta manipulació sigui «més ràpida, més neta i més dissimulada, tot un perill». El fotògraf es troba a l'Illa impartint el taller «Fotografia i impressió digital» a la Fundació Pilar i Joan Miró, on avui impartirà la conferència «Soroll blanc».

«La intenció del taller és mostrar l'impacte de les noves tecnologies al món de la comunicació i de la fotografia». Un impacte que «afecta tots els camps de la vida, entre ells els de la creativitat». Cada alumne haurà d'esbrinar «si ha complementat les formes existents o les ha canviat completament». «Vull incentivar el treball, que apliquin allò après en la seva recerca artística personal. Sempre he cregut que un taller no és un espai de creació, si no un lloc en el qual se sembra».

Joan Fontcuberta sí que s'ha deixat seduir per les noves tecnologies. En l'actualitat està preparant una exposició, «Googleramas», que s'inaugurarà el 12 de novembre a París, en la qual ha recreat imatges preexistents amb «imatges extretes del cercador d'Internet Google». Fontcuberta va explicar que aquest projecte treballa amb fotomosaics de gran mida creats a partir d'imatges digitals seleccionades de forma aleatòria a través del cercador Google.

D'aquesta forma, l'artista compon un seguit d'imatges que ens apropen a l'actualitat (les tortures d'Abu Ghraib, el tsunami del sud-est asiàtic o l'11-M) a partir de milers de petites instantànies sense relació entre si. «Experiment amb l'equívoc del llenguatge. La relació entre la imatge resultant i la paraula escollida per explicar el tema pot ser casual, poètica o política». Durant la conferència, Joan Fontcuberta mostrarà alguns d'aquests treballs.