Espanya és el país d'Europa que menys aprecia els Estats Units

Al contrari, l'Estat és el segon més estimat per part dels americans

TW
0

Espanya és el país de la Unió Europea que té el sentiment menys favorable respecte a Estats Units, malgrat el fet que el nostre país és el segon més apreciat pels nord-americans. Així es desprèn de l'estudi Transatlantic trends 2005, realitzat pel German Marshall Fund dels EUA en col·laboració amb la Fundació BBVA. Aquest informe també mostra que el 49 per cent dels espanyols està molt en contra de la política del president nord-americà, George W. Bush.

Segons les seves dades, i en un termòmetre del 0 a 100 en el qual el 100 és el sentiment més favorable, els espanyols arriben a 42 en la seva valoració d'Estats Units. Només Turquia (28) marca una dada més desfavorable. Al costat oposat hi ha els britànics i els italians, amb 57, i els polonesos, amb 56, encara que s'aprecia una tendència a la baixa en aquesta valoració. A Espanya és el 49 per cent el que es declara molt en contra. Quant a les accions a emprendre contra règims autoritaris, els nord-americans són una mica més proclius que els europeus a l'enviament de tropes, encara que la majoria d'ambdós s'estima més supervisar eleccions o donar suport a grups independents en lloc de sancions polítiques o econòmiques.

L'estudi consta d'11.000 entrevistes realitzades a onze països (Estats Units, nou de la UE -Espanya està entre ells per segona vegada- i Turquia).

Allò curiós de l'enquesta és que els nord-americans semblen tenir més estimació als europeus que la que nosaltres mostram cap a ells. Així, Espanya és, al costat d'Itàlia, el segon millor país considerat pels nord-americans dels que formen part de l'enquesta, amb 63 punts. Només el Regne Unit suscita més simpatia entre els nord-americans. Tampoc hi ha coincidència quant a les relacions trasatlàntiques, ja que mentre el 54 per cent dels nord-americans desitja reforçar els llaços amb la UE, el 55 per cent dels europeus vol una major independència respecte a Washington.

La política exterior de Bush compta amb el rebuig del 72 per cent dels europeus. Les dades més altes d'aquest rebuig es registren a França i Alemanya, els dos països que més es van oposar a la guerra d'Iraq, amb el 85 i el 83 per cent dels enquestats, respectivament, molt en contra del president nord-americà.

El terrorisme internacional preocupa molt més Estats Units que Europa (71 per cent davant 53), i a ambdós costats de l'Atlàntic es coincideix en la idea que la major amenaça actual és una crisi econòmica (80 per cent en el cas dels americans i 74 en el dels europeus). A Espanya, les principals amenaces són l'escalfament global (77 per cent), la crisi econòmica (66 per cent), el terrorisme (62 per cent, nou punts per damunt de la mitjana europea) i la immigració (56 per cent).

Quant a la pròpia UE, el 70 per cent creu que hauria de convertir-se en una superpotència com Estats Units, un percentatge que arriba al 76 per cent a Espanya. Els britànics són els majors partidaris a Europa perquè EUA continuï sent l'única superpotència.