D'entre totes les propostes que la UCE a Prada proposa a diari, una de les que més èxit ha aconseguit entre el públic és la de Quim Gibert i Ferran Suay, que sota el títol d'Autoestima i identitat naciona aconsegueixen omplir de gom a gom l'aula que ocupen a diari.
Tant és l'èxit de la proposta que els alumnes no dubten a seguir les indicacions des de l'exterior escoltant per les finestres obertes, asseguts al terra de la classe o al llindar de la porta oberta per ventilar. Al final, protocol·làriament i de manera única i excepcional al que són les classes diàries a Prada, la multitud trenca en aplaudiments per la «dinamització» a què són soferts pels ponents.
«Tot el que són emocions motiva l'atenció de les persones. Vam triar el títol d'autoestima perquè és un terme psicològic popular i ben conegut», explica Quim Gibert, psicòleg i docent, com també coordinador dels llibres Autoestima i Països Catalans i El despertar dels Països Catalans, presentat al públic de Prada ahir mateix.
L'objectiu de les seves classes/tallers és tractar i aconsellar sobre les «reaccions negatives com la baixa autoestima, la vergonya o la culpabilitat, generada per no poder viure en català». Aquest és segons els ponents, «el resultat d'una situació política que des de la pressió de Castella i França, afecta la població catalanoparlant».
«Els he d'engrescar», apunta Gibert, que afirma «estam en una situació complicada i tot sovint hi ha agressions que de ben segur no es denuncien ni en un 10 per cent». «És una situació en la qual cada vegada més estam sent devorats per la cultura francesa i castellana».
Segons Quim Gibert, l'estat anímic dels Països Catalans «no és afalagador» i la decepció és palesa «després de gairebé 30 anys no estam en un moment dolç». El psicòleg afirma que «tots podem fer la nostra contribució per arribar a la normalitat. Tenim el vent en contra, i ser i sentir-se català s'ha d'educar ja que se'ns educa d'una manera subtil i gairebé subliminal per ser castellans».
Els consells de Gibert als alumnes són prou senzills, tant que sovint les rialles trenquen la molta atenció amb què van a classe. «Que se centrin, que sàpiguen i tenguin consciència de qui són i cap on han d'anar. Coneguin les seves lleis, i no tan sols les del seu territori sinó també les que tenen per néixer». Per Gibert, els perills de la por, culpa i ansietat es poden atacar «practicant i sobreposant-se, que ens fa madurar».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.