La Fundació Pilar i Joan Miró ensenya a crear gravats no tòxics

Henrik Boegh imparteix un curs per realitzar un art més ecològic

TW
0

XISCO DÍAZ.Palma.
La Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca va inaugurar dimarts passat un taller més dins del seu programa de treball «Curs de gravat no tòxic», impartit pel professor danès Henrik Boegh i que durarà fins al proper 24 d'agost. Aquest especialista és artista, gravador i director de Taller Graphisk Experimentarium de Copenhaguen, i ha treballat durant més de deu anys amb tècniques no tòxiques de gravat.

Joan Oliver, responsable dels tallers de la Fundació, va dir d'aquesta activitat que «té una certa complexitat tècnica, perquè utilitza una sèrie de materials que eviten inhalacions i manipulacions d'aiguarràs, petroli o vernissos». Així mateix va precisar que «l'ús d'aquests productes no incideix en la qualitat final».

Boegh va investigar durant més de deu anys la possibilitat de treballar amb materials no perjudicials per a la salut. «He cercat solucions per a cada tècnica tradicional. Ara es poden crear coses que no es podien fer amb els sistemes tradicionals», va afirmar el professor. Aquestes tècniques, a més, són molt barates perquè treballen amb materials ecològics, menys contaminants, «que es poden trobar en els supermercats» i estalvien maquinària, va matisar el creador, qui ha exposat a Espanya, Dinamarca o Rússia.

Henrik Boegh va escriure Manual de grabado en hueco no tóxico, editat recentment en castellà i que és producte del treball fet conjuntament amb Keith Howard i Friedhand Kiekeben. Boegh va comentar alguns dels avantatges d'emprar les noves eines. Els pintors poden netejar els productes amb detergent i sosa, sense fer servir dissolvent; els vernissos són acrílics i no s'evaporen els materials. Així es respira millor i es redueix maquinària. A més, l'adquisició dels productes «és molt més econòmica, neta i ofereix més possibilitats per a escoles i estudiants», va dir Boegh.

Aquest curs de gravat no tòxic és el primer que es fa a Mallorca i forma part d'una més de les activitats de la Fundació Pilar i Joan Miró. Aina Bibiloni, cap del departament d'Educació i Acció Cultural (DEAC) del centre, va remarcar que totes aquestes activitats «són per a petits grups, de no més de 15 persones, per la qual cosa molta gent en queda fora».