Un llibre recupera en imatges la identitat de Santa Catalina

Miquel Font Editor el publica a «Imatges d'ahir»

TW
0

P.G.Palma.
L'any 1343, el mercader Ramon Salelles, complint una promesa, fundava l'hospital de Santa Catalina amb 1.111 lliures. Entorn d'aquesta infraestructura, va créixer i va evolucionar al raval de Santa Catalina. Una barriada amb una història i amb una identitat pròpies que Albert Herranz i Andreu Muntaner han tractat de reflectir i de recuperar a Santa Catalina: Imatges d'ahir.

Aquest és el títol del llibre que inaugura una nova secció en la col·lecció Imatges d'ahir, que publica Miquel Font Editor i que es presentarà demà, a les 20.00 hores, a la seu de l'entitat associativa del Montepío de l'Arraval -situada al carrer de la Fàbrica.

Concebut des del punt de vista «anecdòtic», segons explicà Albert Herranz, el volum és el resultat de tres anys de recerca i d'investigació que al final han quedat reflectides en dos vessants.

Testimoni gràfic
D'una banda, el llibre és un recull d'imatges i de fotografies, ja que n'aplega un total de 98, per evidencir de manera gràfica l'evolució experimentada per un barri que antany vivia obert a la mar, era habitat per navegants i gaudia d'una indústria emergent.

El volum també tracta de donar notícia de la història del raval a través d'un text introductori, que abasta aspectes que han marcat el desenvolupament i l'evolució de la zona -com la seva relació amb la mar i amb la indústria-, i a través d'una cronologia de fets relacionats amb Santa Catalina des de l'any 1343 fins al 2000.

Plànols que mostren el creixement del nucli des de l'any 1600; imatges de Santa Catalina abans i després de l'enderrocament de les murades, una estructura «que durant molt de temps propicià que la barriada mantingués una relació més estreta amb localitats de Ponent com Andratx i Calvià que amb la capital mateixa»; i dades anecdòtiques com la gran nevada de 1956 o les crescudes experimentades per sa Riera els anys 1807 i 1811; imatges de Sant Magí en festes i de la desapareguda estació aeromarítima Mallorquina, entre moltes d'altres, s'inclouen en aquest treball i permeten apropar al lector l'essència d'aquesta barriada.

Reflexionant entorn dels procesos que han fet de Santa Catalina el lloc que avui coneixem, Herranz i Muntaner han mirat de «recuperar part de la identitat del barri, que perilla avui a causa de l'especulació». Herranz nega que el volum suposi una mirada nostàlgica d'aquesta àrea que, tot i viure moments difícils, encara conserva el seu caràcter i identitat originals.