Aquest projecte tindria un cost aproximat de 3,5 milions d'euros i el seu objectiu principal seria «convertir-se en un referent internacional que se situï al nivell de reconeixement que tenen altres esdeveniments, com el Festival d'Edimburg, per al teatre; el Festival de Salzburg, per a la música; o les biennals de Venècia, per a les arts plàstiques», segons el regidor de Cultura, Rogelio Araujo.
Per complir aquest propòsit, el Festival Internacional de les Arts de Mallorca, que porta com a subtítol «Intèrprets per a un nou segle», pretén «crear un model nou i mixt en el qual tinguin cabuda i s'uneixin diverses disciplines artístiques: arts plàstiques, arquitectura, música, teatre, cine, dansa, poesia i cultura urbana», segons explica Rosina Gómez-Baeza en el dossier presentat a Cort.
En paraules d'Araujo, «aquest caràcter multidisciplinari és un enfocament nou que ajudarà a crear una oferta cultural que atregui un turisme de qualitat a Mallorca, posicionant-la com una destinació atractiva i de prestigi», com també «a confeccionar un programa nou i diferent per als habitants de l'Illa que doni concreció a l'actual oferta, molt àmplia però massa dispersa».
Així mateix, segons el projecte original, compliria altres objectius com «potenciar la imatge de marca de les institucions convocants», «reunir anualment destacats pensadors, intel·lectuals i artistes de diferents disciplines» i «establir un àmbit expositiu amb espais per a la docència i el debat, assolint un enriquidor intercanvi d'opinions i criteris».
El format proposat per Rosina Gómez-Baeza per a aquesta trobada, que tindria lloc especialment en espais ubicats al centre antic de Palma, es resol en sis dies i sis seccions. La d'arts plàstiques reuniria exposicions temàtiques com «L'illa com a sinònim de paradís», «La festa com a expressió de la joie de vivre», «El futur en el passat: art electrònic al centre històric de Palma», etc. La d'arquitectura, la creació de quatre chill outs, sessions teòriques i seminaris. La secció de teatre, dansa i performance oferiria la possibilitat d'allotjar l'actuació de Cirque Ici, La Zaranda i Spearfish, entre altres.
Potser la proposta més ambiciosa és en matèria musical, ja que el projecte presenta com a exemples d'artistes que podrien participar en el festival compositors de la talla de Keith Jarret, Björk, Laurent Garnier i Brian Eno, a més de formacions com Radiohead, Kruder & Dorfmeister i Portishead. La proposta es completaria amb una programació de cine i amb tallers de pensament i creació literària.
Per poder dur a terme aquesta trobada, una primera aproximació econòmica desenvolupada pels seus promotors, perquè serveixi de referència a l'hora de valorar el que seria el cost total del festival, s'apropa a la xifra de 3,5 milions d'euros. Aquest esforç econòmic seria assumit en part per l'Ajuntament de Palma, que espera que altres institucions i forces socials hi participin per fer-ne possible l'aprovació.
Amb aquest propòsit, fa uns dies es va mantenir ja una primera reunió en la qual van ser-hi presents tant Rogelio Araujo i Rosina Gómez-Baeza, com el director de l'Ibatur, Raimundo Alabern, i alguns hotelers, atès que un dels requisits indispensables per al desenvolupament d'aquest projecte és «la implicació d'actius turístics», segons va afirmar Araujo, ja que «Mallorca és una destinació molt coneguda a nivell mundial i de fàcil accés via diversos mitjans de transport tant a nivell estatal com internacional, i amb una oferta hotelera suficient per acollir el tipus de turisme cultural que pretén atreure el festival».
S'està a l'espera que el projecte s'accepti, ja que encara està pendent de sotmetre's a consideració davant de la comissió de govern de Cort. Així mateix, el regidor Araujo va avançar que «es crearà un patronat que gestioni el festival i dediqui seriosos esforços a la seva promoció».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.