Avui a la nit i demà, a partir de l'hora bruixa, els mallorquins podrem gaudir de les nits més il·luminades de l'estiu. I és que les anomenades Llàgrimes de Sant Llorenç o Persèids produiran en aquestes dates pluges d'estels.
Si bé cada any s'observar aquest fenomen, en aquesta ocasió es podrà veure amb major claredat gràcies a la situació de la Lluna, que es troba propera a la fase de quart creixent, fet que provoca que la llum que irradia en aquest període de creixement sigui relativament baixa. A més, la previsió meteorològica mostra que el cel es trobarà net de niguls, de manera que aquest agost sembla el més indicat per gaudir d'aquest esdeveniment.
La «pluja» tindrà lloc per la col·lisió de restes del cometa Swift-Tuttle contra la nostra atmosfera. Es tracta d'un estel de pocs quilòmetres de diàmetre i una òrbita de 135 anys al voltant del Sol. Les partícules són invisibles per a l'ull humà a causa de la seva petita mida, però quan entren en contacte amb l'atmosfera a velocitats de fins a 100.000 quilòmetres per hora s'incendien immediatament.
Aquest mateix fet es produirà entre 100 i 300 vegades cada hora, de manera que no serà difícil veure la pluja en tota la seva esplendor. De tota manera, es preveu que el clímax de l'espectacle visual sigui dia 12 a les vuit i mitja del capvespre. En altres indrets tal volta es podrà gaudir d'aquest instant, però a la nostra illa encara fa claror i, per tant, la llum del sol farà impossible que s'apreciïn els estels. Deixant de banda el problema lumínic, durant la nit, i especialment a les dotze, es donaran condicions molt bones per gaudir d'aquesta pluja tan especial.
Per facilitar la visió dels estels, l'Observatori Astronòmic de Mallorca, a Costitx, recomana que se cerqui un lloc on la contaminació lumínica de la ciutat, com els fanals, no faci nosa. La idea seria cercar un lloc apartat, al mig de la natura, que permeti trobar-se en una foscor total. A més, seria bo que la localització permetés una clara visió de l'horitzó sud-est. Tanmateix, si no es pot trobar una ubicació adequada, el centre permetrà, com cada any, que la gent gaudeixi de la pluja d'estels des de la seva zona exterior.
D'altra banda, s'ha de remarcar que el mateix observatori mallorquí va descobrir el juliol passat l'explosió d'una nova (estel que augmenta de lluminositat sobtadament i després torna al seu estat inicial) a la galàxia d'Andròmeda. L'explicació científica d'aquest fet és que es dóna per la proximitat entre una estrella nana vermella i una de blanca, on la segona absorbeix ràpidament el material de les capes exteriors de l'altra fins a arribar a una temperatura d'un milió de graus centrígrads, fet que provoca una reacció nuclear sobtada. Així es va produir l'explosió que va crear una il·luminació de fins a 500.000 vegades la del nostre sol.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.