La gestora del Museu Marítim de Mallorca es constituirà en començar el mes vinent

Xavier Pastor Quijada la presidirà i el projecte es farà amb una concessió administrativa

La presidenta Munar i el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Borràs, el dia en què es tornà posar a la mar «La Balear».

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La gestora que haurà d'impulsar el futur Museu Marítim de Mallorca es constituirà a començaments del mes que ve i estarà presidida pel modelista naval Xavier Pastor Quijada, el primer gran impulsor d'aquesta iniciativa.

El conseller insular de Medi Ambient, Miquel Angel Borràs, avançà en aquest diari alguns dels punts sobre els quals treballa el departament per dur a terme el projecte. Així, per exemple, destacà que serà un museu que mostrarà des de la prehistòria fins a l'actualitat, la seva construcció es realitzarà mitjançant el sistema de concessió administrativa, s'ubicarà a Palma, arran de mar, tendrà un component molt gran d'interactivitat i neix amb la intenció de ser un dels centres de referència en l'àmbit de tota la Mediterrània.

El Consell ha escollit Xavier Pastor Quijada per tractar-se d'una «persona independent que ha treballat molt per a la conservació de la història marítima de Mallorca i que gaudeix d'una gran estimació i respecte entre les persones vinculades en aquest sector concret».

Al voltant d'ell s'articularà un grup de treball amb l'objectiu de realitzar un estudi del material del qual es disposa i que sigui susceptible de formar part del museu. «Ara per ara -explicà el conseller- no sabem amb què comptam i el primer de tot que cal fer és una aproximació als fons públics i privats existents per a l'exposició permanent... La nostra idea és que sigui un museu de tots, realitzat amb el màxim consens i en el qual hi participi tant la iniciativa privada com la pública. Per això aquesta feina serà llarga».

El departament de Medi Ambient ja ha mantingut diversos contactes amb el Govern, així com amb l'Autoritat Portuària, clubs nàutics, associacions diverses i personalitats destacades que estan vinculades, tant professionalment com per afició, amb la mar. Aquests contactes es pensen incrementar a través de la gestora, organisme que tendrà la seva seu a la Conselleria insular de Medi Ambient.

Una vegada realitzada aquesta aproximació, dins de l'any que ve es decidirà la capacitat necessària de l'edifici que cal construir. Segons aquest paràmetre es decidiran possibles ubicacions. La decisió, emperò, es prendrà aviat ja que s'ha d'incloure dins del nou pla director del Port de Palma.

El conseller creu «necessari» que la infraestructura s'ubiqui dins del Port. El motiu és que un dels punts essencials del projecte és que «les actuals drassanes del Consell a Son Bonet es traslladin devora el museu i que els visitants puguin veure com treballen els mestres d'aixa». A més, la idea és que «la flota» de naus restaurades estigui varada i pugui ser visitada, així com que pugui ser emprada per a diferents usos, com ara per a excursions marítimes, igual que fa cada dissabte horabaixa La Balear.

A més d'això, Borràs destacà la idea que el museu sigui molt interactiu, «semblant a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València». El conseller manifestà la voluntat que «la nostra història pugui contar-se de forma interactiva, que els visitants del museu puguin viatjar amb els nostres navegants, viure les seves peripècies...». El museu, segons l'opinió de Miquel Angel Borràs, «ha de tenir un gran component didàctic, però també lúdic, per atreure no només escolars, sinó tot tipus de públic».

L'aspecte financer és un altre que ja està perfilat. El museu es construirà mitjançant una concessió administrativa similar a la que el Consell féu per a la gestió dels residus. Tot i reconèixer que el projecte porta bastant temps endarrerit, el conseller manifestà la voluntat de l'Administració insular de continuar considerant de màxima prioritat aquest tema i féu una crida per reclamar implicació, sobretot per part de les institucions.