Descobertes al puig de sa Morisca restes del temps de la Conquesta

La troballa permetrà estudiar el mode de vida dels almohades al camp

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Els treballs arqueològics duits a terme aquest estiu al puig de sa Morisca, a Calvià, han tret a llum dues habitacions que daten del moment de la Conquesta catalana (1229), adossades a la torre principal d'època talaiòtica.

Un dels codirectors de les excavacions, Manel Calvo, explicà ahir que de moment s'han descobert nombroses restes de ceràmica almohade. Es tracta sobretot d'estris casolans, atesa la funció d'aquestes habitacions, servir de llar. Ambdues s'estructuraven entorn d'un foc central per escalfar-se i on, així mateix, s'han trobat restes de carbó.

Aquestes troballes, segons explicà Calvo, permetran als investigadors estudiar, per exemple, la fusta que s'emprava com a combustible com també, i de manera primordial, la manera de viure dels almohades fora de Madina Mayurqa. Fins ara, eren molt escasses les restes del període esmentat localitzades fora de la capital, i d'aquí la importància d'aquesta descoberta per aprofundir en la cultura almohade al camp. Tota la informació de la campanya es facilitarà a experts en l'època islàmica. Tanmateix, la riquesa del jaciment va més enllà, perquè es troba aferrat a la torre talaiòtica. A hores d'ara, s'ha excavat devers un metre setanta per la part exterior, i més a resguard de la torre.

Els treballs són a càrrec d'un equip de quinze estudiants, entre alumnes de la UIB i becaris de l'Ajuntament de Calvià. L'objectiu és exhaurir tots els estrats. El puig de sa Morisca, amb una vista més que privilegiada de bona part de Calvià, tenia en època talaiòtica quatre torres de vigilància. La que enguany es treu a llum és la principal, la més elevada, amb un angle de visibilitat de 360 graus. Així, permet veure tot el municipi, llevat de Bendinat i de Portals Nous. Fou des d'aquest punt que els pobladors islàmics albiraren les tropes de Jaume I en el seu desembarcament a Santa Ponça.

Per la situació estratègica, en temps de la Guerra Civil es construí damunt les restes talaiòtiques una altra torreta, de la qual encara ara es conserven restes.