El catàleg de la modista costà 66.000 euros als patrocinadors

Obra sense títol ni firma de Joan Miró, a la Fundació de Mallorca, i la còpia en forma de vestit firmada per la modista.

TW
0

El catàleg Homenatge a artistes, que ha ocasionat la protesta de la família Miró per infracció dels drets d'autor i dels drets d'imatge, costà 66.000 euros a l'Institut Valencià d'Art Modern i a les empreses de calces Marie Claire i de ceràmica Pamesa, que n'exerciren el mecenatge.

Abans que el projecte nasqués i durant tot el seu desenvolupament, la modista Agatha Ruiz de la Prada ja sabia que els hereus de Joan Miró s'oposaven a la manipulació a què ella volia sotmetre obres de l'artista per incorporar-les als seus vestits.

Un cop descoberta, aquesta manipulació ha originat la denúncia pública d'un frau contra la propietat intel·lectual, a més de l'exigència d'un compromís de la modista que no tornarà a utilitzar aquests vestits, ja sigui per a la venda, per a l'exposició o per a la seva reproducció.

La indignació de la família de Joan Miró per l'ús que fa Agatha Ruiz de la Prada de les creacions de l'artista, no ha constituït un fet aïllat. En presentar-se l'obra, diversos artistes valencians no s'estigueren de criticar de manera oberta aquesta actuació de les seves institucions culturals.

En un reportatge publicat pel diari Las Provincias, de València, representants d'aquests col·lectius no dubtaren a qualificar d'autèntica «tudadissa» la despesa realitzada per a l'edició d'aquest catàleg.

Segons el pintor Joaquín Michavila, per exemple, el pressupost fou «desmesurat». Michavila afegí per al rotatiu esmentat: «Els catàlegs es gesten dins el món de la frivolitat, es passen als especuladors, a les promocions... i finalment es perd el sentit de l'art». En opinió del cantautor Joan Amèric, ha estat «una mostra de com el PP -referint-se al Govern de la Generalitat valenciana- utilitza els doblers públics».