El projecte d'enfonsament de la fragata Baleares en aigües de les illes Malgrats, al terme municipal de Calvià, s'acabarà debatent en el Congrés dels Diputats de Madrid.
El grup d'Esquerra Unida-Els Verds recorrerà a un dels diputats d'IU-ICV-Izquierda Verde per demanar a la Comissió de Medi Ambient que el Ministeri de Defensa no cedeixi la fragata Baleares per al seu enfonsament a les Malgrats i, a més, que el Ministeri de Medi Ambient no cedeixi el domini públic marítim i terreste que es necessitaria per al projecte, que qualificaren d'«iniciativa absurda que causarà un impacte greu en el fons marí i contribuirà a fer encara més artificial el litoral».
En els acords de la proposta que EU-EV vol que s'aprovi al Congrés, s'hi pot llegir: «El Congrés dels Diputats insta el Govern a procurar que el Ministeri de Defensa no cedeixi la fragata Baleares a la Fundació Calvià 2004, que vol procedir a enfonsar-la davant del litoral de Calvià; i que l'Armada adopti una política de responsabilitat ambiental respecte de les embarcacions que són retirades. Que el Ministeri de Medi Ambient no autoritzi per al projecte d'enfonsament de la fragata Baleares davant del litoral de Calvià l'ocupació de la zona de domini públic marítim i terrestre on es duria a terme aquest enfonsament».
De la mateixa manera, en l'exposició de motius de la proposició no de llei, s'hi pot llegir que «els grups ecologistes s'han oposat de manera unànime al projecte. Tant el GOB, el grup local de més influència, com Greenpeace i Ecologistes en Acció, els dos principals grups de l'Estat, han assenyalat que la creació d'esculls artificials d'aquest tipus no afegeix res a l'estat de salut de les poblacions de flora i fauna marines. Les reserves marines requereixen molt més control i vigilància sobre la pesca il·legal que creació d'hàbitats artificials».
Segons EU-EV, «l'enfonsament d'una fragata constituiria un impacte sobre el fons marí que no deixa de ser greu, pel fet de ser menys visible que una acció similar que es dugués a terme sobre el medi natural terrestre. Es tracta de crear una atracció turística submergida i és, per tant, una acció més en la direcció de desnaturalitzar el litoral. Si es desitja promoure un turisme de busseig respectuós, s'ha de començar per l'ampliació de la zona litoral protegida i per una millora de la gestió de les reserves existents».
D'altra banda, l'enfonsament del vaixell «constitueix un precedent pèssim com a recurs per desfer-se d'embarcacions de l'Armada que són retirades. Sense cap dubte, es tracta d'un sistema dubte còmode, però que eximeix el Ministeri de Defensa de la seva obligació de dur a terme un desballestament ambientalment responsable: el Comitè Consultiu de la CECA dictaminà l'any 1997 que el reciclatge del ferro s'integra en un model de desenvolupament sostenible».
Amb aquest tràmit polític, el debat sobre el projecte calvianer arribarà a la gran majoria de les institucions locals i estatals, que hauran de decidir si hi troben emperons.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.