Música per a la integració

El Mallorcamón congregà més de 3.000 persones a la plaça de Toros amb Youssou N'Dour d'estrella

El públic va estar ben animat. | SERGE CASES.

TW
0

XISCO DÍAZ/P.G./S.B. Palma.
Babacar Diouf suava i reia, content. Quan algú del seu voltant deia «Pau» era ell qui es girava i qui responia les preguntes. I és que Babacar i Pau són la mateixa persona, un senegalès que du deu anys a Mallorca, estudia segon de català a l'Escola Oficial d'Idiomes i assegura que «si sabés català no parlaria espanyol». Pau era l'essència pura del que volia aconseguir l'Obra Cultural Balear amb el seu concert Mallorcamón a la plaça de Toros de Palma. Un altre exemple: «Jo he vengut perquè m'agrada Youssou, però especialment perquè vull descobrir Els Pets», va dir Pau.

En Pau va haver d'esperar per veure la banda de Joan Reig, Lluís Gavaldà i companyia, perquè els encarregats d'obrir plaça foren els incombustibles Al Mayurqa, la banda liderada per Toni Roig, que tornaren a oferir un recital de com la música d'arrel i els instruments tradicionals poden servir a la perfecció per mostrar la realitat i criticar-la sense perdre cap dels seus valors.

Al Mayurqa va començar la seva actuació tocant Aulos i Veu, mentre que després varen interpretar temes com Ciudadano, Sentiment, Ternari, Llicència, Per a Tu i altres peces que varen finalitzar amb eConcert per a 4 guitarres. Toni Roig va continuar amb el seu vessant reivindicatiu i davant un sector del públic més entregat va aprofitar per explicar que «hem de fer que tothom parli el català, hem de lluitar pel català». En el decurs de l'actuació dels mallorquins sobre l'escenari es va poder veure la bandera republicana, mentre que l'estelada i la senyera varen onejar a l'arena. En acabar la seva actuació, i després que molta gent ballàs fandangos, jotes i boleros, Toni Roig va llançar un explícit «Visca Mallorca socialista i independent».

Tres mil persones
Més de tres mil persones, algunes de les quals varen arribar amb autobusos des de la part forana, varen donar un caliu molt especial a la plaça. Entre la gent hi havia més públic africà que no local, encara que també es varen poder veure alguns turistes. Els abillaments clarament africans de molts d'ells varen aportar encara més notes de color a una nit que fou una autèntica festa.

Entre actuació i actuació hi va haver temps perquè els Caparrots d'Estiu; els Caparrots de Mallorca per la Llengua, els grallers de Sa Factoria de So, dimonis i xeremies amenitzassin el pas entre un grup i un altre aportant la nota més festiva.

Els Pets varen prendre el relleu sobre l'escenari a Al Mayurqa per presentar alguns dels temes principals del seu Agost. Amb el tema homònim varen iniciar una actuació en què destacaren cançons com Mala Cara, Núria, Pau i Noies de Vidre. Just abans d'interpretar el tema Jo vull ser rei, Lluís Gavaldà va demanar al públic que «feu més mallorquins perquè si no Mallorca s'omplirà de Borbons». El moment més estel·lar del concert, quan la plaça es va convertir en un sol clam per entonar un dels himnes generacionals en català, fou quan un Gavaldà perfecte va convidar Joan Reig a abandonar la bateria per entonar les notes de S'ha acabat. La formació, una de les més veteranes del rock en català, va cantar també un altre himne, Vespre, per acabar amb Bon dia.

Just abans que l'estrella africana pujàs a l'escenari, els organitzadors de la festa varen prendre la paraula. El president de l'OCB, Ferran Gomila, va explicar que «és imprescincible obrir-se als nouvinguts, perquè viuen, treballen i donen el seu rendiment a Mallorca». El sindicalista africà Madiov Biacne també va saludar el públic en un català envejable per dir un contundent «Visca la Mallorca de la convivència i la diversitat».

Youssou
De totes maneres, fou el senegalès Youssou N'Dour, l'home que va aconseguir el guardó al Grammy al millor disc de World Music 2005, qui va aconseguir fer embogir la gent. El més gran músic africà viu va arrencar amb Bamba i va tocar temes com My Hope, C'est l'amour + immigrés, demostrant que li sobra qualitat per poder enregistrar discs en directe.

En definitiva, una festa, que era del que es tractava, en la qual tothom s'ho va passar d'allò més bé i on molts d'immigrants varen ser perfectament conscients de la necessitat de la integració. Una festa on a més a més de gaudir de la música d'un dels seus ídols, molts, com en Pau, varen aprendre a gaudir de la música en català. Una nit en la qual la integració es va donar la mà amb la màgia de la música.