Mallorcamón, el mirall de la integració

La plaça de toros de Palma visqué ahir una de les nits en què la multiculturalitat fou la protagonista

TW
0

S.B./P.G.Palma.
En la seva aposta per la interculturalitat, el Mallorcamón Festival es convertia, en la seva primera edició, en un mirall de la integració social positiva, testimoniada especialment en les segones generacions dels emigrants arribats d'arreu del món. Nascuts ja a l'Illa, tot i professar religions distintes i pertànyer a països diferents, han enriquit el seu substrat cultural incorporant-hi la llengua catalana.

Aquesta festa de la multiculturalitat va deixar algunes anècdotes i imatges molt bones, com la de parelles formades per mallorquins i immigrants que no dubtaren a ballar boleros plegats.

Els organitzadors van transmetre amb molta vehemència un doble missatge als assistents: en primer lloc, per als immigrants sobre la necessitat d'aprendre català. El segon, dirigit als catalanoparlants: «Encara que ens vegeu d'un altre color ens heu de parlar en català, l'única manera que l'aprenguem».

Les portes de la plaça de toros de Palma es varen obrir amb retard per petits problemes amb proves de so, però ràpidament entraren al recinte els assistents, principalment africans atrets per l'estrella senegalesa.

Entitats
Fins a 23 associacions amb seu a Mallorca oferiren informació i els seus productes. Entre ells Alas, que va repartir fins a 2.000 preservatius, i Tots som saharians, que recollien signatures contra la repressió del règim marroquí.

Va cridar l'atenció Joves de Mallorca per la Llengua, que va repartir uns fullets amb frases curtes en català, francès, castellà i wòlof.

Entre els assistents hi havia el president de l'Obra Cultural Balear, Ferran Gomila, la diputada al Parlament balear Margalida Rosselló, la consellera insular del PSM Bàrbara Bujosa i el militant d'ERC Cecili Buele. A la plaça l'ambient estava molt animat i reivindicatiu amb pancartes que demanaven la dimissió de Francesc Fiol i reivindicaven el català com a llengua europea.

Un dels objectius del concert el va explicar Miquel Àngel Contreras, portaveu dels Joves de Mallorca per la Llengua: «Ens hem reunit amb els diferents col·lectius i tots tenen clar que el català és la llengua d'aquí i que s'ha d'aprendre. Però molts ho volen i no saben com fer-ho perquè les administracions no posen els mitjans necessaris». Aquesta és una de les seves queixes.