Més de tres de cada deu persones d'edat consideren la recerca de companyia el motiu principal pel qual viuen en una residència, unes instal·lacions que en general reben una valoració valoració. Però gairebé un 36% dels usuaris reconeix que ha triat una altra opció de vida.
Aquestes dades figuren en l'informe 2004 elaborat per l'Imserso sobre la gent gran a l'Estat espanyol, un col·lectiu per al qual l'associació Mensajeros por la Paz proposa convertir el 26 de juliol en Dia dels Padrins, en reconeixement a la seva feina.
En general, les persones d'edat afirmen que tenen autonomia a l'hora de decidir l'ingrés en una residència, ja que més d'un 48% assegura que la resolució l'ha presa per si mateix, segons un estudi a partir d'enquestes amb 610 persones.
Tanmateix, un 17% afirma que la família ha adoptat la determinació, mentre que en un 10% dels casos ha estat una decisió conjunta i en un 6% l'internament ha estat a càrrec dels serveis socials.
De les raons al·legades per entrar en una llar per a la tercera edat, la de no estar tot sol és la més al·legada, en 37'4% de casos.
Les causes més importants que vénen a continuació són les relacionades amb el deteriorament de la salut o amb la pèrdua d'autonomia funcional, esmentades per un 25% dels consultats, mentre que un 5% manifesta que no vol «destorbar a la família».
També el fet de no tenir habitatge en propietat afavoreix l'ingrés, com també les característiques del domicili o de la barriada on es resideixi.
En aquest sentit, encara que un 85% de la gent gran valori de manera positiva les condicions del seu domicili particular i del seu barri, gairebé sis de cada deu són han entrat en residències allunyades del seu entorn.
La distància geogràfica és, en efecte, un dels factors que pesen en l'elecció d'un centre o d'un altre, si bé més d'un terç admet que ha tingut una capacitat escassa a l'hora de triar.
Una vegada a la llar d'ancians, la valoració d'aquests centres sol ser bona i així fins a un 53% assenyala que l'internament no suposa cap desavantatge material, encara que en el terreny personal i afectiu confessen que de vegades se senten massa tots sols i trists.
La comoditat (42%), la tranquil·litat (35%) i la companyia d'altres persones (28%) constitueixen els aspectes positius, mentre que els sentiments d'enyorança i de tristor (15 per cent), la falta d'intimitat o els problemes relacionats amb la convivència (13 per cent) i amb la solitud (8 per cent) se situen a la part negativa de la balança.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.