La 2 mostra el glamour de Mallorca als 50

La cadena reinicia l'emissió de la sèrie sobre les Balears amb un capítol centrat en Errol Flynn

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La 2 de TVE reinicia avui a les 21.10 hores l'emissió de la sèrie documental de Toni Capellà Baleares un viaje en el tiempo. Ho fa amb el capítol dedicat a l'actor Errol Flynn y el Glamour de los 50, que ha estat realitzat per Jaume Vidal amb argument d'Eduard Jordà. En el guió, a més de Jordà, també hi participa Josep Carles Romaguera.

A mitjan dècada dels cinquanta s'obria pas entre el paisatge rural un món modern, impulsat pel boom turístic, que obria les portes de l'Illa a nous visitants que provenien de totes les parts del món. Entre la multitud no faltaren cares conegudes com les de Grace Kelly i Rainier de Mònaco, Charles Chaplin, Ava Gardner, Douglas Fairbanks Jr., Georges Sanders, però sobretot Errol Flynn. L'actor, acompanyat de la seva esposa, Patricia Wymore, amarrà el seu iot, El Zaca, al Club Nàutic de Palma i decidí llogar una casa coneguda com Es Molí, a Illetes.

Aquella Mallorca, anònima i serena, despertava de la seva somnolència i es convertia en un immens plató cinematogràfic. Els mallorquins, immersos en la seva necessitat de supervivència, contemplaven aquella nova realitat com si no anàs amb ells.

Però encara avui forma part de la vida de molts aquella realitat trastocada en llegenda. La figura d'Errol Flynn, un dels galants més seductors i dels herois més admirats de Hollywood, protagonitza els records d'aquells que varen compartir les ones i les platges de la Mediterrània, d'aquells que participaren en festes conduïdes per l'alcohol, qualque brega i moltes rialles, i que presenciaren l'ocàs de l'estrella. Són tots ells testimonis de la darrera gran aventura d'Errol Flynn, aquella que li permetia aferrar-se a la vida.

Recordar, traslladar al present les imatges del passat. A més, igual que el cine, la memòria és un exercici de reescriptura de la realitat. I això és el que pretén aquest capítol. Ho fa a través de nombroses imatges antigues, com les de l'espectacular rodatge de Jack el negre, dels prínceps de Mònaco, d'Errol Flynn i entrevistes a personalitats que estigueren en contacte amb aquella moguda. Noms com ara els del fotògraf Josep Planas Muntanyà; el periodista Pere A. Serra, avui editor del Grup Serra; el propietari del celler català, situat a les rodalies del bar Bosch; de mariners com Ventura Sala o Toni s'Indio, que compartiren amb l'actor les seves aventures marineres; del propietari de l'hotel Bon Sol, primer habitatge de Flynn... són testimonis que ens acosten a una Mallorca, principalment Palma, que avui encara conserva parcialment la seva immensa petjada.