TW
0

Quixot, l'obra atribuïda a Thomas Harris que es pot veure a l'exposició Pensar les formes. Escultures contemporànies a les col·leccions mallorquines que es mostra a la sala Aljub d'Es Baluard, és en realitat una peça de l'escultor mallorquí Francesc Barceló (Son Carrió, 1926 Barcelona, 1982). Així ho confirmà ahir a aquest diari Lola Duran, comissària de l'exposició.

L'atzar ha fet possible conèixer l'errada i permetrà ara «redescobrir i reivindicar» la figura del desaparegut autor mallorquí. Barceló va formar part del grup dels Deu des Teix i va gaudir d'una important projecció -està representat a les col·leccions del MOMA i el Museu d'Art Modern de París- abans d'abandonar l'ofici d'escultor el 1961.

Lola Duran afirmà que es prendran les mesures oportunes per corregir aquesta errada. Va ser la pròpia família de Francisco Barceló qui descobrí el malentès i contactà amb el centre per explicar que eQuixot exhibit com a obra del pintor britànic Thomas Harris era en realitat obra de Francesc Barceló.

La justificació en aquest malentès és simple. El propietari de l'escultura, Joan Oliver «Maneu», explicà que «vaig adquirir la peça al costat d'altres tres i d'una col·lecció de gravats pertanyents sens dubte a Harris, que me van ser oferits per la persona que s'encarregà de buidar el taller de l'artista quan va morir». Tot i que el vessant més conegut de Harris és el que desenvolupà com a pintor, «es creia que també s'havia format a la forja». Després de conèixer la notícia, Maneu opina que les obres de Barceló es trobaven al taller perquè ambdós autors van mantenir algun tipus de contacte.

Després de la sorpresa inicial de la família en conèixer la notícia, Mercè Barceló, filla de l'escultor, ha vist en aquesta errada un motiu per «cercar el temps i promoure una mostra retrospectiva» que pugui contribuir a recuperar la figura i l'obra del seu pare.