P.G.Palma.
El mausoleu de Pere Caro i Sureda, marquès de la Romana, el sepulcre neoclàssic més important de la Seu, torna a lluir igual que l'any 1814, data en la qual el mestre català Josep Antoni Folch i Costa signà l'obra original, que s'ubica a la capella de Sant Jeroni de la catedral des del 1837.
Després de sis mesos de feina intensa, l'espectacular resultat aconseguit pels tècnics i pels restauradors de l'empresa CPA, de Burgos, es donà a conèixer ahir en un acte en el qual destacà la presència de qui en l'actualitat té el títol de marquès de la Romana, Diego de Alcázar y Silvela.
El descendent de Pere Caro i Sureda volgué «agrair i aplaudir l'empenta i la tenacitat» demostrades pel Capítol de la Seu per recuperar el monument que acull les despulles del seu avantpassat, i es congratulà de la «magnífica tasca desenvolupada per tots els qui han contribuït a la restauració del sepulcre».
Acompanyant el marquès de la Romana, assistiren a l'acte el delegat diocesà del Patrimoni Cultural, Pere Joan Llabrés; el conseller tècnic de l'Institut del Patrimoni Històric Espanyol, José Maria Losada; la supervisora de la restauració i membre del departament de Restauració de la Pedra de l'Institut esmentat, Ana Laborde; el degà president del Capítol de la Seu, Joan Darder; com també representants del Govern, el Consell de Mallorca i Cort, institucions que han col·laborat en la recuperació d'aquest element.
Segons explicà la responsable de la intervenció, inclosa en el Pla de catedrals i sufragada pel Ministeri de Cultura i Foment amb 124.869,9 euros, el mausoleu patia «els efectes de la humitat i la migració i la cristal·lització de sals solubles». Tot plegat havia provocat «un deteriorament sever» del marbre, que en algunes zones s'havia arribat a esquerdar.
Pere Joan Llabrés comentà que el monument, de grans proporcions, és format per una àmplia base recoberta només de marbres policromats. Damunt aquesta estructura hi reposa la figura jacent de Pere Caro i Sureda (Palma 1761-Portugal 1810). Fill il·lustre de Mallorca, el noble va pertànyer a l'Armada Reial, en la qual arribà a comandar les tropes enviades al nord d'Europa en ajuda de Napoleó. El monument és rematat per l'escut de la família Sureda i decorat amb figures al·legòriques, també de marbre.
Laborde indicà que el projecte de restauració ha seguit un criteri «d'intervenció mínima», que una vegada completades les fases d'estudis preliminars i la restauració en si, «garanteix la conservació del mausoleu en el futur».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.