És la primera vegada que un giny espacial impacta amb un cometa. La col·lisió, a 134 milions de quilòmetres de la Terra, es produí minuts abans de les vuit del matí. Aquest experiment de la NASA, amb un cost de 275 milions d'euros, suposa una fita de primer ordre per a l'agència espacial.
La col·lisió no alterà de manera significativa l'òrbita del cometa al voltant del Sol i, segons la NASA, la missió no suposa gens de perill per a la Terra.
El cos espacial, en forma de patata, fa 14 km d'ample per 4 de llarg.
Anàlisi del nucli
L'agència espacial ja n'ha rebut les primeres imatges. S'observa un punt brillant a la part baixa del cometa, on tingué lloc l'impacte, que envià un núvol de runes cap a l'espai. Quan la pols s'esvaeixi, els científics tenen previst analitzar el nucli gèlid del cos, provinent d'un cúmul de gel i roca que s'acumulà al Sistema Solar primerenc.
«Hem pegat just allà on volíem», indicà ahir el coinvestigador Don Yeomans. Els científics esperen que les dimensions del cràter generat se situïn entre les d'una gran casa i un estadi de futbol, i d'entre dues i quatre plantes de profunditat.
Tot començà despús-ahir. La nau Deep Impact havia alliberat amb èxit la sonda d'impacte, que emprengué el seu camí cap al cometa Tempel 1. Després de l'alliberament, la sonda, propulsada amb bateries, es precipità en vol lliure cap al cometa i volà de manera autònoma durant les dues hores crítiques anteriors a la col·lisió. Així, activà els seus coets de propulsió per arribar a l'objectiu, el nucli del cometa.
L'impacte directe era tot un repte, ja que el Laboratori de Propulsió de la NASA no controlava la sonda. A mesura que s'acostava al cos espacial, en captà imatges fins al moment mateix del xoc. L'impacte va emetre una energia equivalent a l'explosió de cinc tones de dinamita.
Després del xoc, la nau mare es preparà per acostar-se aTempel 1 i per entrar al cràter, a fi d'enviar més dades a la Terra.
Els cometes són restes de la matèria originària del nostre sistema planetari, que es formà per la compressió d'un nigul gegantí de gas i de pols interestel·lars que originà tant el Sol com els planetes. Com que els cometes varen néixer als límits exteriors del Sistema Solar, es creu que els seus nuclis tenen components primordials que poden proporcionar informació valuosa sobre la seva creació.
Com que volten el Sol, la superfície dels cometes s'encalenteix i canvia, per la qual cosa just l'interior gelat conserva la matèrial espacial original.
La Deep Impact fou llançada des de cap Canaveral fa sis mesos i ha recorregut 430 milions de quilòmetres.
Segons els científics, és just una coincidència que la nau dugui el mateix nom que un film del 1998 sobre un cometa que xocava amb la Terra.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.