TW
0

Tempestes, trabucades, illes paradisíaques, l'estret de Torres i sobretot el plaer de solcar la mar immensa, estant subjecte als designis dels vents i a les posicions de les veles per aprofitar-los. Tot això es pogué viure ahir al Club Ultima Hora, que reuní al Teatre Municipal de Palma els navegants mallorquins Guillem Martí, Antoni Nicolau, Xisco Estarellas i Antoni Estarellas. Tots quatre, que han realitzat la volta al món a vela, explicaren les seves experiències a un auditori ple a vessar.

El president del Grup Serra, Pere A. Serra, exercí d'amfitirió i lloà les virtuts dels quatre navegants amb una frase que les resumeix a la perfecció: «Una volta al món no es fa cada dia».

El periodista Xisco Busquets presentà els convidats i dirigí el debat. «I és que tots hem tingut la il·lusió de fer la volta al món qualque dia», reconegué.

Guillem Martí va ser el primer a obrir foc. «Jo vaig fer la travessia amb un infant d'un any i mig i amb la dona, i crec que val molt la pena: veus la vida d'una altra manera, perquè realment una volta al món només és mitja, ja que l'altra meitat és per tornar».

Antoni Nicolau explicà la seva aventura. El primer navegant mallorquí que ha voltat el globus en solitari afirmà que «a mi m'encanta mirar la mar, m'hi sent molt bé tot i, per aquest motiu, vaig voler fer la volta al món. Així és com et coneixes a tu mateix».

Toni Estarellas fou més gràfic. «Mon pare sempre em parlava de fer la volta al món i un dia em va dir si ja tenia la maleta preparada. Fins que no passàrem el dic de l'Oest no vaig prendre consciència del que havia fet». Aquest marí de carrera explicà que «m'ha servit per consolidar una carrera, perquè de la Universitat en surts com a marí teòric, però és a la mar on t'has de formar».

Xisco Estarellas, el més veterà de tots, manifestà que «un marí bo és aquell que gaudeix de la mar» i reconegué que «com a pare, en algun moment vaig passar pena d'haver embarcat els meus fills en aquesta aventura». Així mateix, expressà la seva recança a l'hora de la partida: «Nosaltres som d'una illa que és un privilegi i, per això, partir-ne encara té més mèrit. Quan deixes Mallorca, saps què és Mallorca».

La sessió es complementà amb una projecció de diapositives i d'un vídeo amb les aventures dels navegants que han duit el nom de Mallorca per tot el món.