El departament de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca liderarà una xarxa europea de restauradors. Així ho explicà ahir el director insular, Joan Mas, en terres italianes on aquesta setmana ha definit, amb el suport del seu equip tècnic, les línies mestres dels projectes de Cultourest, el programa europeu per recuperar elements patrimonials i per crear itineraris culturals.
Com ja avançàrem ahir, és la primera vegada que l'àrea de Patrimoni pren part en un projecte comunitari, i ho fa com a cap de files dels sis grups de treball que l'integren. De moment, en paraules de Mas, «l'experiència no pot ser més positiva».
Durant la jornada d'ahir, els representants mallorquins, amb els de Sardenya i de Ladispoli, d'Itàlia; la ciutat polonesa de Lebork; la grega d'Alexandroupolis; i els de Lagoe, de Portugal, tingueren l'oportunitat de visitar eCripto portico de la vil·la romana de Pompei -el senador que constituí amb Cèsar i amb Cras el primer triumvirat de l'imperi-, que es localitza al municipi de Ladispoli. Aquesta galeria porticada amb finestrals petits fa devers 80 metres de llarg i recorre en paral·lel la primera línia de la mar.
En el seu temps servia de mur de protecció de la vil·la (I aC-III dC) i s'utilitzava sobretot perquè els esclaus poguesin arribar a la platja, i també com a vial interior de trànsit del bestiar. Ara, gràcies als fons europeus, es restaurarà i habilitarà de manera adequada per poder-la visitar. Aquest element, a més d'uns apartaments privats que contenen importants frescs policromats, és ara com ara l'únic que es pot visitar de la vil·la, i sempre amb el vistiplau de les autoritats.
L'assessore di Turisme i Cultura, curiosament Garau de llinatge, explicà que la Comune de Ladispoli ha escollit eCripto portico perquè es tracta d'un bé patrimonial situat de manera íntegra en terrenys públics, i per la seva rellevància històrica.
Aquest municipi, de devers 35.000 habitants censats, té en el turisme la seva primera indústria. Aquesta característica, compartida per les sis regions o municipis que participen a Cultourest, fou posada en relleu per Joan Mas a l'hora de reivindicar la importància de recuperar béns patrimonials i culturals per oferir nous atractius als visitants. De fet, segons explicà el director insular, la coincidència en aquest aspecte ha estat total des de la primera jornada de treball.
La xarxa europea de restauradors que Patrimoni posarà en funcionament a través d'internet servirà per realitzar consultes directes i per intercanviar opinions i coneixements entre els restauradors dels cinc països que participen a Cultourest.
En les múltiples reunions, el director insular i l'equip tècnic de Patrimoni Històric desplaçat a Ladispoli, compost per Jaume Cardell i per Maria Carbonell, explicaren com a caps de files els criteris d'intervenció escollits i repartiren responsabilitats als diferents participants amb vista a la pròxima memòria del projecte. D'aquesta manera, s'assegura el compliment dels estrictes terminis estipulats per la UE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.