El departament de Patrimoni del Consell de Mallorca dóna forma aquests dies a Itàlia al programa europeu que lidera per a la restauració de béns patrimonials i per a la creació d'itineraris culturals. Hi prenen part sis municipis o regions de cinc estats de la UE i l'objectiu és compartir metodologia i didàctica.
Cada un dels participants hi aporta amb un projecte concret. A Mallorca, l'Administració insular centrarà la seva feina a recuperar fins a 21 elements dels municipis de Pollença, Alcúdia, Santa Margalida, Artà, Manacor i Felanitx.
Des de la tafona de can Reiet a Pollença, les cases de s'Albufera d'Alcúdia, el talaiot de sa Nineta de Santa Margalida o els molins d'Artà, fins a les torres dels Enagistes de Manacor o els escars de Portocolom figuren, en una llarga relació, com alguns dels béns en els quals s'actuarà. A més, s'hi afegiran intervencions concretes en jaciments com ara Pollentia, l'illa dels Porros o els closos de can Gaià i la basílica de Son Peretó, que també es beneficiaran dels fons europeus en pròximes campanyes arqueològiques.
En acabar el programa, d'aquí a dos anys, els treballs realitzats culminaran amb l'habilitació d'una ruta cultural. Així mateix, se'n publicarà una memòria perquè altres països europeus puguin aprofitar els resultats d'aquesta experiència.
La delegació mallorquina, encapçalada pel conseller de Territori, Bartomeu Vicens, treballa des de dimarts amb els seus companys europeus en la definició de les pautes a seguir en els sis projectes que integren l'anomenat Cultourest. Ho fa des de la localitat de Ladispoli, a mitja hora de Roma, en col·laboració amb representants de Sardenya, Alexandreoupolis (Grècia), Lagoa (Algarve portuguès) i Lebork (Polònia).
Vicens és acompanyat a Roma pel conseller d'Hisenda del Consell, Miquel Àngel Flaquer; pel director insular de Patrimoni, Joan Mas; i pels tècnics Jaume Cardell i Marià Carbonell. Aquesta és la segona reunió que mantenen els socis de Cultourest, i la propera serà el mes de setembre a Polònia.
El centre de restauració i arqueologia de Son Rossinyol serà el que coordinarà les intervencions i, alhora, administrarà els fons europeus per acabar d'adequar cada un dels elements restaurats. La dotació econòmica de tot el projecte és d'1.228.300 euros, dels quals la Unió Europea n'aportarà la meitat. Com a gran referència de Cultourest, Mallorca tindrà el major pressupost, 380.000E, la meitat dels quals arribarà d'Europa.
Amb aquestes xifres, el conseller Vicens es mostrava ahir molt satisfet, «perquè el pressupost de què disposam representa una injecció important. Ens hem hagut d'espavilar i ser creatius per poder dur endavant les nostres propostes en matèria de Patrimoni. Connectar amb Europa, en aquest sentit, ha estat molt important». El retorn de l'expedició mallorquina, que continuarà avui el seu programa d'activitats a Itàlia, és previst per a diumenge.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.