Vistiplau del Congrés al trasllat dels papers de l'Arxiu de Salamanca

La Cambra rebutjà amb 187 vots l'esmena de totalitat dels populars

TW
0

El ple del Congrés dels Diputats donà ahir suport a la devolució de la documentació continguda a l'Arxiu de Salamanca que reclama la Generalitat de Catalunya en rebutjar l'esmena a la totalitat del PP contra el projecte de llei del Govern de l'Estat, que permetrà tornar una part dels papers.

L'esmena fou rebutjada per 135 vots a favor, 187 en contra i dues abstencions dels bancs del PP, Jorge Moragas i Alicia Sánchez Camacho, que hores després assenyalaren que s'havien abstingut per una «errada».

En el debat de totalitat al projecte de llei l'esmena plantejada pel partit popular -argumentada pel diputat d'aquest grup Gonzalo Robles- defensà fer marxa enrere al projecte de llei perquè l'Estat «ha vulnerat» alguns supòsits, com la custòdia de documents, la defensa de l'interès general o els criteris de la Unesco sobre els arxius de la repressió.

En la defensa inicial de la iniciativa, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, recordà que el contenciós es remunta als primers anys de la transició democràtica i que la substracció de documents des de la Gluerra «als seus legítims propietaris» dóna «un substent moral i de justícia a les innumerables peticions de restitució produïdes». Calvo recordà l'aprovació en el Congrés d'una iniciativa el maig del 2004 que instava a obrir un procés de diàleg entre l'Executiu central i la Generalitat per assolir un acord que permeti resoldre el contenciós.

Així mateix, la ministra va al·ludir a les conclusions del comitè d'experts, que consideraren «justes i legítimes» les reivindicacions de la Generalitat i aconsellen l'obertura d'un procés per donar via a les reclamacions de reconeixement de titularitat i la posterior restitució de documents.

Per a Carmen Calvo, «no es pot parlar de ruptura de la integritat de l'Arxiu si una part dels seus fons s'envien a una altra institució amb les conseqüents obligacions de conservació, consulta i accés excepcional als originals», a més de mantenir còpies al fons de Salamanca. Calvo també va fer referència a l'«aposta» pel futur de l'Arxiu amb l'obligació per part del Govern de l'Estat de crear un Centre Documental de la Memòria Històrica amb seu a Salamanca i sol·licità el suport de la resta de grups per donar solució «a una situació injusta».

Respecte de l'esmena del PP, la responsable de Cultura assenyalà que tant el procediment d'aprovació del projecte de llei com la seva remissió a les Corts «ha seguit escrupolosament el disposat a la llei de govern i compta amb els tràmits preceptius que exigeix», i negà que el procediment sigui defectuós per faltar dictàmens de la Junta Superior d'Arxius.

La manca d'aquests informes va ser un altre dels motius que esgrimí Robles per rebutjar la iniciativa del Govern, que atribuí a «urgències» dels seus socis parlamentaris «que han pressionat» l'Executiu, que també acusà de «menysprear i enganyar» els «milers de ciutadans» que estan a favor de la unitat de l'Arxiu, com es va demostrar a la recent manifestació que es va fer a Salamanca. Per això, Robles insistí que el Govern, a més d'escoltar Catalunya, ha de fer el mateix amb Castella i Lleó.