Els autors teatrals de les Illes acorden entrar a l'AELC «amb independència»

Mantindran la seva autonomia per garantir «ràpida resposta a les problemàtiques»

L'autor dramàtic Josep Ramon Cerdà.

TW
0


Els autors de teatre de les Illes Balears iniciaran converses amb l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana per tal de formar-ne part. Això sí, volen formar una secció que conservi «una certa autonomia», explicà a Diari de Balears Josep Ramon Cerdà, un dels organitzadors de la II Trobada d'Autors teatrals de les Illes Balears.

Va ser en aquest marc en el qual es va debatre la proposta i sembla que les dues parts estan disposades a fer feina immediatament perquè l'entesa fructifiqui.

A Catalunya els autors dramàtics formen part amb total normalitat de l'Associació d'escriptors, i en són uns dels seus membres més actius.

Segons explicà Cerdà, «la voluntat d'associar-se ja hi era al principi de la trobada, perquè tots nosaltres pensam que és millor estar en una entitat reconeguda i amb molts de socis com l'AELC, però volem mantenir una mica d'autonomia per raons purament operatives».

Aquesta necessitat és reclamada pels autors dramàtis, «perquè nosaltres volem poder reaccionar com més ràpid millor, sense estar pendents de convocatòries d'assemblees i de determinats procediments burocràtics, perquè la situació a la qual estam sotmesos és complicada».

Problemes
Entre aquestes problemàtiques, Cerdà va destacar que «moltes s'han pogut debatre aquests dies gràcies a la trobada, però una d'elles és quins comptes fa el Consell amb els autors dramàtics vius i quines són les possibilitats d'estrenar amb regularitat al Teatre Principal o a través de la fundació. També volem negociar la nostra presència en el circuit de teatre que promouen pels pobles de Mallorca, la futura escola d'arts dramàtiques o les possibilitats que s'han obert amb la creació d'IB3 i els diferents models que apliquen als seus productes de funció».

Cerdà va explicar que «nosaltres ja havíem parlat d'aquest tema amb Gabriel Sampol, que és el vicepresident per Balears, i en principi no hi ha d'haver cap mena de problema».

La taula rodona va ser la darrera de les activitats de la II trobada d'autors teatrals de les Illes Balears que s'ha desenvolupat aquest cap de setmana al poliesportiu de Son Servera. La jornada es va obrir amb una conferència de Maria Magdalena Alomar, titulada Teatre català: generacions invisibles.

Amb aquesta conferència es va fer una repassada a determinats autors i obres que varen haver de conviure amb la presència del franquisme. El resultat varen ser autors que varen veure la seva obra publicada, però en molt poques ocasions representades, i altres, de molta menys qualitat, que varen poder pujar sobre els escenaris amb normalitat.

Cerdà va explicar que «aquesta segona trobada ha estat tot un èxit i ha anat molt bé, perquè hi havia un clima predisposat a la feina».