L'objectiu d'ambdues propostes és oferir una altra versió del patrimoni aprofundint, des de l'antropologia social, a com es creen les identitats de les ciutats i com el seu major valedor són elles en si mateixes i els qui l'habiten. Es tracta així de crear un espai per a l'expressió de les veus que menys se senten i que determinades raons estan absents o s'esborren en aspectes monumentals del patrimoni cultural. L'organització ha anat a càrrec de l'equip de recerca Veus Mediterrànies (Med-voices), que està adscrit a la UIB i inclòs al programa europeu Heritage amb tretze ciutats més.
L'obertura del cicle es féu amb una taula rodona moderada pel periodista Pep Roig que reuní diferents representants d'associacions de veïns del centre antic de Palma. El tema a discutir fou De patrimoni habitat i en ella s'aportaren diferents visions sobre la capital balear, essencialment sobre els canvis que ha introduït al centre antic els plans especials de reforma interior executats per l'Ajuntament.
Avui i demà, a partir de les 18.00 hores, tindran lloc diferents ponències. La primera, a càrrec de Raoul Bianchi, de la universitat metropolitana de Londres, qui parlarà sobre com s'ha traduït a la ciutat del Tamesis la massiva residència de persones del mediterrani. A la seva ponència, presentada com El patrimoni cultural i el partenariat euromediterrani: Un pont sobre la mar o enortint el mercat?, seguirà la intervenció de Javier Rosón, de la Universitat de Granada, qui parlarà del patrimoni multicultural a l'Albayzin i el Sacromonte.
Demà, Margaret Hart, en representació de la Universitat de Gran Canària, parlarà sobre La memòria marginal de las Palmas amb la intenció de recuperar alguns dels patrimonis més desconeguts i amagats de la ciutat. Finalment, Abdelmajid Arrif, de l'Associació d'Antropologia de la Mediterrània, amb seu a Marsella, dissertarà sobre Belsunce, entre la centralitat històrica i la indignitat simbòlica.
Pel que fa a l'exposició, es pot visitar fins dissabte. En ella hi ha una petita mostra de les experiències que es desenvolupen a altres ciutats que participen a aquest projecte europeu, una altra a la quals s'exposen imatges, acompanyades de text, sobre la dualitat existent entre el centre històric i els seus marges i, finalment una altra a la qual quatre artistes locals oferten la seva particular visió de sa Gerreria. L'abans i després de la barriada. Aquests creadors són Xisco Bonnín, Xisco Fuentes, Celia Rios i Pepa Llansàs i mostren l'evolució tant en imatges com en obra plàstica.
Al programa europeu, iniciat l'any 2000, participen, a més de Palma, les ciutats d'Alexandria, Ancona, Beirut, Betlem, Canea, Granada, Istambul, Las Palmas de Gran Canària, Londres, Marsella, Nicòsia Nord, Nicòsia Sud i Valeta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.