TW
0

L'escriptora brasilera Nélida Piñón va ser guardonada ahir amb el premi Príncep d'Astúries de les lletres. El jurat va destacar la seva narrativa «incitant» sostinguda «en la realitat i la memòria», a més d'«en la fantasia i els somnis». A l'acta del jurat, que va llegir el director de l'Acadèmia de la Llengua, Víctor García de la Concha, es fa constar que en els treballs de la guardonada conflueixen moltes tradicions literàries «que configuren una singular teoria del mestissatge».

La candidatura de l'escriptora va ser proposada per Francisco Corral Sánchez-Cabezudo, director de l'Institut Cervantes de Río de Janeiro. Entre els finalistes al guardó van figurar els nord-americans Paul Auster i Philip Roth, a més del novel·lista israelià Amos Oz. En total, una trentena de candidatures van ser nomenades a aquest guardó, quart dels que es decideix dins de la vint-i-cinquena edició dels premis. Els guardonats de moment per la Fundació han estat Simone Veil (Cooperació Internacional), els grans instituts culturals europeus (Comunicació i Humanitats) i Giovanni Sartori (Ciències Socials).

Nélida Piñón ha estat aclamada per la crítica com la veu més destacada de la literatura brasilera. A través de la seva obra ha traslladat a l'àmbit universal la complexa realitat d'Iberoamèrica. La seva obra, que recull les diferents tradicions i arrels culturals del continent llatinoamericà, ha estat publicada en més de vint països i traduïda a deu idiomes. També ha estat objecte d'estudis, tesis i publicacions a la universitat.

Entre la seva obra més destacada figuren Tempo de fruites (1966), Fundador (1969), Tebas del meu cor (1972), Sala d'armes (1973) i un dels seus darrers treballs Vozes do Deserto (2004). L'escriptora, descendent d'una família d'origen gallec, atresora a més a més distincions honorífiques i nombrosos guardons entre els quals sobresurten la Medalla de l'Orde de Riu Branco, concedida pel president de la República de Brasil, Medalla Llaç de Dama d'Isabel la Catòlica i l'Orde al Mèrit de la Dona, concedida pel Govern de Río de Janeiro. També compta amb el Premi Literari Llatinoamericà Juan Rulfo (1995), l'iberoamericà de Narrativa Jorge Isaacs (2001) i el Premi Internacional Menéndez Pelayo (2003), entre altres.

La concessió del premi Príncep d'Astúries de les Lletres a l'escriptora Nélida Piñon és un reconeixement no sols a la novel·lista, sinó també a la literatura brasilera, va dir ahir el ministre de Cultura de Brasil, Gilberot Gil. «La premiació és un motiu d'orgull per als brasilers i és també un merescut reconeixement internacional a la nostra cultura, en especial a les lletres brasileres», va afirmar el cantautor.

L'autora de La República dels somnis es va convertir ahir en la primera escriptora brasilera i la primera de llengua portuguesa que rep el premi que atorga anualment des de fa vint-i-cinc anys la Fundació Príncep d'Astúries. Així mateix, Nélida Piñon també va ser la primera dona, la primera brasilera i la primera escriptora de llengua portuguesa a rebre el premi Juan Rulfo.