Una sèrie mostra l'encís de les Balears amb destacats personatges de la història

La 2 de TVE emet demà el primer capítol dedicat a la dominació anglesa de Menorca

L'equip de rodatge del primer dels capítols en una imatge a Maó.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La 2 de TVE estrena demà Baleares. Un viaje en el tiempo, una sèrie documental de tretze capítols dirigida per Antoni Capellà que mostra el poder d'atracció de les Illes al llarg de la història.

La sèrie, amb narració de l'actriu Mercè Sampietro, comença al segle XVIII i arriba fins a la democràcia. L'eix principal dels diferents capítols són destacats personatges, principalment viatgers o personalitats de la cultura, que arribaren i s'establiren a les Balears. Cada un d'ells serveix per explicar un període o fets històrics. Noms com ara els de l'Arxiduc, Robert Graves, Jovellanos, Walter Benjamin, Tomas Harris, Errol Flynn o els hippies i els reis d'Espanya són alguns dels reclams a partir dels quals s'ha donat forma a la sèrie.

L'emissió del primer capítol és a les 21.10 hores i porta per títol Port Mahón. El sueño de los ingleses. El protagonista central és Richard Kane, que fou governador de Menorca durant trenta anys i del que avui encara es recorda la seva dedicació a l'illa. Entrevistes, localitazions claus per explicar la conquesta anglesa, documentació d'arxius... permeten traçar el document que en trenta minuts explica perquè Maó es convertí en el lloc més cobdiciat per les grans potències navals del XVIII i com les tropes angleses decidiren el seu destí de forma aliena a la voluntat de la seva gent. La seva estància, els canvis que varen introduir dins la societat, la cultura, fins i tot l'arquitectura o la gastronomia, que encara ara perviuen, tenen ressò al documental.

Diumenge de la setmana que ve s'emetrà el segon documental, Jovellanos y los franceses en Cabrera, que se centra en la vida a la presó de Bellver d'aquest il·lustrat i dels francesos abandonats a la seva sort a Cabrera. La figura de l'Arxiduc i la cort multicultural de la que s'envoltà, així com els treballs que desenvolupà, serà la següent entrega, a la qual seguirà una sobre els artistes que a finals del XIX i principis del XX arribaren a Pollença encisats per la llum mediterrània... En aquest capítol, seguiran dos dedicats a Robert Graves. El primer se centra en l'arribada de l'escriptor al 1929 i acaba amb la seva partida al 1936 i el segon mostra la seva tornada definitiva, els anys 1945-1985. En el dos capítols hi ha nombrosos testimonis de persones que el conegueren.

Eivissa centra la següent entrega. És amb la història del filòsof i assajista alemany Walter Benjamin, que a principis dels anys trenta fugí del règim nazi... L'escriptor francès Georges Bernanos i la seva fecunditat creativa a Mallorca centra Georges Bernanos y los grandes cementerios bajo la luna (Mallorca 1934-1937). L'artista Tomas Harris, sota sospita per espionatge, mitificat com si fos un personatge de John Le Carré, és l'eix del novè document, al qual seguirà un altre no menys interessant, dedicat a l'actor Errol Flynn, Errol Flynn y el glamour de los 50, amb Grace Kelly, Chaplin, Ava Gardner... L'atracció per grans figures del rock oferta un recorregut pels anys 50,60 i 70 amb una moguda que anunciava nous temps, com el següent títol: Ibiza. La utopía posible, sobre els hippies. La familia real Española en las Islas Baleares posa fi a la sèrie amb una visió actual de les Illes i no hi falten Douglas, Banderas o visitants dels reis.