L'Institut d'Estudis Baleàrics edita el catàleg de la mostra «Irradiacions»

El volum continua la tasca de difusió de la literatura balear del s.XX

TW
0

P.G.Palma.
L'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), en col·laboració amb el Govern de les Illes, ha editat el catàleg de l'exposició Irradiacions, el muntatge que mostra fins al pròxim divendres a la Llonja de Palma un recorregut per l'activitat literària que s'ha esdevingut a les Illes durant el segle XX, a través dels autors més significatius. Amb la publicació d'aquest volum, l'objectiu de l'IEB és continuar la tasca de «difusió» i «didàctica» de l'exposició, que ha rebut ja la visita de devers 20.000 persones. Així ho va destacar ahir Gabriel Janer Manila, president de l'IEB, qui va remarcar la «dimensió política i social» assolida per l'exposició, que, presumiblement, visitarà Barcelona, Menorca i València.

Acompanyat per Miquel Segura, coordinador de l'Institut; Maria Antònia Ferragut, cap de Promoció Interior del centre; i Antoni Planas, cap de Dinamització de les Arts Plàstiques i Escèniques, Manila va assenyalar que el catàleg, com la mostra, «presenta de manera global allò que ha estat la literatura catalana del segle XX a les Illes» seguint les mateixes unitats de presentació del muntatge comissariat per Carme Castells: Els antecedents; 1900-1930. Fars del nou segle, mestres del XX; 1930-1950 Flamarades. Incorporació a la modernitat; Llums dins la foscor. Temps de renovació (1950-1968); Combustions. Recerca de nous espais de creació (1968-1980) i Llums en xarxa. L'establiment de la indústria literària (1980-2000).

El president de l'IEB es mostrà convençut que l'estructura i els continguts del catàleg -que serà distribuït als centres públics de cultura de l'Illa- ofereixen una visió exhaustiva del que donà de si la creació literària al segle XX i, en la seva opinió, també poden «incitar els creadors de la cultura a reflexionar i a assumir la responsabilitat que els pertoca» per fer possible una mostra entorn de la producció literària a les Illes en el segle XXI.