Guillem Roselló Bujosa du el crim fins al món turístic de Mallorca

Acaba de publicar la novel·la «Tríptics de pells sota el mar»

TW
0


«El gènere negre em diverteix molt, és molt interessant i més senzill que altres novel·les, però a la vegada permet fer una crítica molt dura». Qui així s'expressa és Guillem Rosselló Bujosa, que acaba de publicar la novel·la Tríptic de pells en el mar guanyadora del premi vila de Benissa de narrativa.

Rosselló ha creat en aquesta ocasió el personatge de la tinent Oms, un personatge femení del cos policíac que investiga la mort d'una turista en un hotel de Palma. A poc a poc la trama anirà descobrint que no tot és tan senzill i s'anirà embullant fins a mostrar les corrupcions dels poderosos i les complexes relacions de turisme, poder i diners de Mallorca.

Sobre el personatge, l'escriptor assegura que «no és la primera vegada que escric des del punt de vista femení, perquè jo crec que les dones són molt més misterioses i complexes que nosaltres, i donen més joc».

En un contrast entre l'abundància i la pobresa, Rosselló també va traçant una dura crítica al món del turisme «que es pot veure en les grans diferències entre els que vénen i els que treballen al sector. Existeix tot un món amb barriades creades a conseqüència d'aquesta feina en el sector turisme, on l'explotació humana és a l'ordre del dia».

El novel·lista ha conegut aquestes barriades per mor de la seva tasca com a capellà i assegura que «he volgut fer una crítica social del que hi ha per davall d'un món tan superficial com és el turisme». La creació del personatge femení de la tinent Oms també li ha servit per fer una dura crítica al masclisme que existeix «encara dins la mentalitat de molts d'homes».

Rosselló Bujosa arriba amb la publicació d'aquest llibre al 19 de la seva trajectòria, iniciada ara fa onze anys. «Jo escric al meu ritme, no critic ningú. Hi ha gent més prolífica i la que menys i ara estic fent la meva primera novel·la llarga. Jo crec que en el fet creatiu s'ha de ser totalment lliure i anar fent camí, amb idees i imaginació».

Aquesta producció l'ha fet recórrer en alguna ocasió als premis literaris per donar sortida a la seva producció. «Jo vaig presentar la novel·la al Vila de Benissa sense cap esperança de guanyar. Jo simplement vaig fer la novel·la i vaig passar tant de gust de jugar i d'embullar la troca, que no tenia moltes esperances, ja em sentia recompensat, i mira, vaig tenir sort».