L'humor negre d'Yllana Teatre surt a conquerir altres mons a 'Star Trip'

La companyia actua aquest cap de setmana a l'Auditòrium de Palma

TW
0

P.G./EFE.Palma.
El gest és un llenguatge universal amb el qual un es pot comunicar a qualsevol banda del planeta. Però el gest que transmet humor des dels escenaris té un únic missatger: la companyia de teatre Yllana. El grup aterra aquest cap de setmana a l'Auditòrium de Palma per presentar fins diumenge Star Trip, el nou muntatge amb què la companyia irromp en el territori astral «per fer el que majoritàriament ha fet la humanitat al llarg del temps: arribar, conquerir i arrasar».

Juan Francisco Ramos, Raúl Cano, Fidel Fernández i Antoni Pérez són els quatre intrèpids astronautes que protagonitzen aquesta història plena de referències a pel·lícules de ciència ficció, com Alien, La guerra de les galàxies i Star Trek, per fer una «paròdia de la conquesta d'altres mons» mentre desenvolupen la seva missió: cercar vida intel·ligent per acabar amb ella.

Després de l'èxit assolit amb el seu anterior espectacle, 666, els membres de la companyia de teatre reconeixen que el llenguatge gestual s'ha convertit en el mitjà de comunicació característic d'Yllana. Per això el nou muntatge manté la línia encetada amb obres com 'Muu! i Glub, Glub i «el que hem fet ha estat treballar més la posada en escena», que, afegeixen, «és espectacular» i permet «una interconnexió permanent amb el públic», asseguren.

Segons Juan Antonio Ramos, amb Star Trip «treim el teatre al carrer», gràcies a una proposta escènica «senzilla, però eficaç i suficientment enginyosa» com per poder sorprendre l'espectador. Ramos indicà que l'estil d'explicar les coses d'Yllana, sense paraules, atorga una altra perspectiva a les coses, i els confereix «una major actualitat, més ritme i més vida». Un fet aquest que, en opinió de Ramos, ha estat fonamental per aconseguir atreure al pati de butaques del teatre un públic més jove de l'habitual.

Així mateix, Star Trip conserva el punt d'humor negre d'anteriors muntatges i, en determinats moments, aborda temes com la violència, el sexe i les drogues, perquè «ens agrada el risc de parlar d'aquest aspectes en el límit del mal gust» però sense arribar a traspassar-lo, justificà Cano.

Fidel Fernández, per la seva banda, remarcà que la companyia teatral «es pren molt seriosament l'humor» i explicà que per aquest motiu Yllana s'ha endinsat en la producció d'obres d'altres joves formacions teatrals, en la gestió del teatre madrileny Alfil i en la posada en marxa de l'Institut del Gag Internacional (IGI), un centre educatiu on ensenyen a desenvolupar «l'humor gestual».