Un robot català servirà l'ESA per investigar la superfície de la lluna

L'agència europea cerca materials útils per a l'explotació del sòl

TW
0

La nau de l'Agència Espacial Europea (ESA) SMART 1 utilitza un instrument desenvolupat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb el qual els seus investigadors analitzen la superfície de la Lluna i determinen la seva composició.

Segons informà ahir en una nota l'ESA, els investigadors de la UPC reben ja les dades recopilades per la nau, amb els que pretenen «identificar i avaluar possibles recursos naturals que podrien servir per a la construcció d'assentaments a la lluna». L'SMART 1, que entrà en òrbita de la lluna ara fa sis mesos, du a bord una completa bateria d'instruments que han aconseguit dades globals de la lluna «més completes de les quals mai s'havien recopilat», segons l'ESA.

L'instrument en el qual participa el grup de Mecànica i Nanotecnologia de Materials d'Enginyeria de la UPC, liderat per Ignasi Casanova, es diu D-CIXS (Demonstrations of Technology for Compact Imaging X-Ray Spectrometer). Es tracta d'un espectròmetre de raigs X i la seva missió és analitzar la presència de determinats elements químics a la superfície lunar, en concret de magnesi, alumini, silici, ferro i calci que són els components principals de les roques que formen la lluna.

Si fos correcta la teoria que la lluna es va formar amb material procedent de la Terra després que aquesta patís un gran impacte, llavors a la lluna haurien de ser especialment abundants els elements més lleugers, com són el magnesi i també l'alumini.