El Tren de Sóller obrirà un espai Miró a la seva estació de la Vall

S'inaugura dijous amb una mostra de gravats cedits per la família

TW
0

La direcció del Ferrocarril de Sóller ha apostat per la cultura i dijous inaugurarà, a l'acabada de renovar estació de Sóller, un espai dedicat a l'artista Joan Miró, que s'obrirà amb una exposició de gravats de l'artista cedits per la successió Miró durant un any.

L'espai Miró de Sóller va ser presentat ahir en roda de premsa per representants de la família Miró i del Tren de Sóller. A més de la mostra de gravats, un tapís de Miró presidirà durant tot aquest temps l'escala central de l'estació, de manera que podrà ser contemplat per milers de visitants que arriben en tren a la vall dels tarongers. Segons la direcció del Ferrocarril, «la creació de l'espai Miró al Tren serà un gran atractiu afegit que potenciarà els visitants i contribuirà a la promoció dels valors culturals i socials del Ferrocarril».

Així ho explicaren Joan Punyet Miró, nét de l'artista, i Vicenç Sastre, membre del consell d'administració del Tren de Sóller. Segons Joan Punyet, «la iniciativa va sorgir perquè l'avi matern de Joan Miró era de Sóller. Nomia Josep Ferrà i era un gran amant dels trens, fins al punt que al segle XIX ja viatjà a Moscou en ferrocarril. Joan Miró sempre va reconèixer la gran influència del seu padrí solleric en el seu amor pels viatges i el tren, que potenciaren el seu esperit artístic». Segons els portaveus de la família, «és per això que hem volgut fer aquesta col·laboració excepcional amb el Ferrocarril de Sóller, una col·laboració que mantindrem sempre que el tren estigui, com ara, en mans de sollerics». Per a la realització d'aquesta mostra, la successió Miró ha cedit temporalment i, segons es remarcà, «de manera altruista» 21 gravats de la sèrie Gaudí (1979) i el Lapidari (1981) amb 14 gravats més.

Com a peça excepcional de la mostra hi haurà el gran tapís Àgora núm. 1 (1991), que presidirà l'escala central. Es tracta d'una peça d'extrema fragilitat exposada únicament en una ocasió a un palau renaixentista de Milà. Igualment, els gravats mai no han estat exposats i, segons els organitzadors, «arriben a aquesta mostra amb tota la seva intensitat de la llum i dels colors de Miró».

Durant la roda informativa es recordà que Miró «era un català universal que admirava l'art de Gaudí i, per extensió, de Rubió, autor del modernisme solleric del banc de Sóller i la façana de Sant Bartomeu». Aquesta és una de les raons per les quals s'ha escollit la sèrie Gaudí per a aquest esdeveniment. Es tracta de 21 gravats en homenatge a l'arquitecte realitzats als tallers de Joan Barberà de Barcelona. Per altra banda, el Lapidari està relacionat amb l'alquímia de les pedres. «Ambdós elements es conjunten a Sóller, ciutat on el modernisme, la pedra , el tren i Joan Miró conflueixen i donen raó de ser a la mostra», explicaren.

La família Miró ha volgut contribuir d'aquesta manera quan saberen que «un grup de sollerics es preocupava pel futur d'aquest museu sobre rodes que és el tren de Sóller».