La selecció s'ha realitzat segons l'excel·lència dels texts s'ha donat prioritat als menys coneguts. Cada capítol, dedicat a un autor, té un tractament de llibre, amb la confecció de 56 falses portades del dissenyador Miquel Puig i el fotògraf Eloy Bonjoch. Els texts de cada escriptor van acompanyats d'un precís perfil sobre l'autor i una explicació de la seva vinculació amb la cultura catalana.
«El Quixot»
El volum comença amb Cervantes i les seves descripcions de Barcelona aQuixot, amb un prefaci de Carme Riera, i acaba amb texts d'autors contemporanis. El nord-americà Robert Creeley retrata el paisatge de Banyalbufar. George Sand descriu un moment de plaer contemplatiu a Mallorca. Gertrude Stein, instal·lada al Terreny després de la seva marxa de París al 1917, va escriure alguns poemes que Sam Abrams reivindica com a «part del patrimoni de Mallorca, malgrat que mai s'han traduït tots els seus texts».
El crític americà, resident a Sant Cugat, va justificar les múltiples referències literàries sobre les Balears perquè «quan va arribar el turisme, es va convertir en un lloc de moda, i ja era un lloc que atreia els viatgers per la seva bellesa». Abrams inclou texts de Robert Graves i opina que «s'hauria d'explorar la mallorquinitat de la seva obra, amb una poesia plena d'oliveres, ametllers i Deià, al costat d'una prosa d'inspiració mediterrània». El crític, que també afegeix texts de Lucía Graves, va assegurar que «no hauria existitJo, Claudio si Robert Graves no hagués viscut a Mallorca, que té molt de romà i d'italià».
A l'apartat dedicat als autors llatinoamericans, destaquen els texts de Rubén Darío sobre Mallorca, els poemes Mar i Catedra, que Jorge Luis Borges va dedicar a la Seu, o un conte de Gabriel García Márquez sobre la Tramuntana. Abrams justifica algunes absències il·lustres, com la de Mario Vargas Llosa, perquè «en l'actualitat és un autor hostil amb la cultura catalana».
El treball de compendiar texts d'autors forans sobre les terres de parla catalana ha estat una tasca de diversos anys. «Sempre he tingut aquesta afició, la visió de l'estranger, i a més he consultat amb experts, com ara Francesc Ardolino, pels autors italians, Josep Maria Todó, pels autors francesos o Ponç Pons, pels portuguesos», va matisar Sam Abrams.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.