TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
El seu interès per la comunicació i la incomunicació de l'ésser humà ha provocat que l'artista Antonio Camba (Sant Sebastià, 1961) reflexioni sobre les noves tecnologies i la seva influència en les relacions de la societat actual, on els mass-media, les seves claus i el seu llenguatge, internet, els xats i la telefonia mòbil tenen un paper realment molt important.

Aquesta idea és la que es troba a la gènesi de RlcioNs Vrtuals, la instal·lació que l'artista inaugura avui vespre al pati de l'històric casal de Can Marqués de Palma.

A través d'una conversa mitjançant el xat, Camba explicà que la seva instal·lació vol deixar constància de les relacions que sorgeixen mitjançant aquest canal, «més o menys íntimes». Tres columnes de paper continu, que no han estat manipulades, mostren algunes de les absurdes converses que cada dia es donen a la xarxa i que, segons explica el creador, «són utilitzades com una via per fugir per la gent solitària, per aquelles persones que volen contar alguna cosa i no troben a qui explicar-les».

Tres monitors de televisió, que mostren la silueta de persones anònimes, reprodueixen les veus que van traduint els texts on-line en un llenguatge pràcticament incomprensible. I és que el llenguatge d'aquests nous canals utilitza «codis complexos», que, segons Antoni Camba, «són desxifrats» a causa de la necessitat intrínseca de comunicació de l'ésser humà.

Allò que és indiscutible, segons l'artista, és que «estam entrant en un altra etapa de la comunicació, gràcies a la nova tecnologia» i que el llenguatge està evolucionant. En aquest sentit, Camba assenyala que «d'una banda existeixen persones que intenten conservar la llengua i, altres, els que necessiten comunicar-se per damunt de tot, l'adeqüen i l'ajusten a les seves necessitats». Tanmateix, «les llengües que evolucionen són les que estan vives» diu l'artista, que ironitza sobre la possibilitat que «en el futur el diccionari ocupi la meitat d'espai que actualment».

L'artista defensa aquests nous canals de comunicació. Segons ell, el xat «serveix a molta gent per continuar connectada al món i a la gent» i no creu que sigui un mitjà «d'aïllament», tot i que «res substitueix el contacte humà». Tanmateix, mitjançant aquests nous canals de comunicació «continuen sorgint sentiments. No desapareix l'espai, ni tampoc el temps». Simplement, «sorgeixen altres llocs».