El Consell de Mallorca edita el catàleg del fons de ceràmica del Museu Diocesà

L'estudi d'Elvira González inaugura les Col·leccions Museogràfiques de Mallorca Gresol

Plata fonda del taller de Manises del segle XVII.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Un acurat estudi que ha catalogat el valuós fons de ceràmica de la Col·lecció del Museu Diocesà inaugura les Col·leccions Museogràfiques de Mallorca Gresol que, promoguda des del Consell de Mallorca, a través del seu departament de Cultura i en col·laboració amb Sa Nostra, s'inicia amb el ferm propòsit de divulgar el patrimoni de les Illes.

L'especialista Elvira González Gonzalo ha estat l'encarregada de realitzar els textos, la catalogació i la sistematització de les 150 peces que integren el fons ceràmic, un important conjunt de peces de diversa procedència que s'han anat arreplegant al llarg del temps, des de l'època del pontificat del bisbe Pere Joan Campins (1898-1915) i, posteriorment, gràcies a mossèn Antoni Maria Alcover i altres prohoms i il·lustrats dels segles XIX i XX, segons explica al pròleg del catàleg el delegat de Patrimoni de la Seu, Pere Joan Llabrés.

González ha elaborat el seu estudi a partir d'una anàlisi de les peces, que atén dos grups morfològics de recipients principals: els oberts (escudelles i plats) i els tancats (gerres). L'experta dedica un capítol independent a analitzar l'obra de rajoleria, també molt variada i de diversa procedència.

La publicació, que s'enceta amb l'anàlisi d'una dotzena d'escudelles llevantines i catalanes de mitjans del segle XIV i principis del XV, es deté tot d'una en l'estudi de les peces que formen el fons majoritari del conjunt. Es tracta de l'anomenada col·lecció Campaner, donada per Àlvar Campaner al Museu Diocesà el segle XIX, que aplega un conjunt de peces format per plates, plats i gibrells dels segles XVI al XVIII procedents dels tallers de Manises i de Catalunya.

Pel que fa a les peces més antigues, la col·lecció del Diocesà compta amb plats i plates ranaixentistes de luxe, anomenats per l'experta piatti di pompa, d'excel·lents qualitats formals i decoratives, que s'adjudiquen als tallers del segle XVI i començament del XVII de Manises i Catalunya. Posteriors, però nombrosos, són els objectes manisers de reflex metàl·lic, classificats per Elvira González en sis famílies de plats segons el motiu predominant a la cara frontal.

En el capítol de formes tancades, l'experta diferencia entre gerres globulars grises i gerres de transport medievals, quasi en la seva totalitat del taller barcelonès i procedents de la Seu de Mallorca.

Per últim, el catàleg fa referència a l'important conjunt integrat per 60 enquadres amb diferents nombres de rajoles. La majoria d'aquestes peces, de gran qualitat, pertanyen als tallers dels segles XVI i XVIII de Barcelona i de València i, un menor nombre, de Toledo, Sevilla i Mallorca.