TW
0

El Museu Marítim de Barcelona inaugurà internacionalment ahir l'exposició Un dia a Pompeia, entre el Vesubi i la Mediterrània, la mostra més important realitzada a Espanya sobre la ciutat italiana sepultada per l'erupció del Vesubi i que reuneix més de 200 peces originals.

L'exposició, amb la col·laboració de la Soprintendenza Archeologica de Pompeia, s'estructura al voltant de 12 àmbits que recreen la quotidianitat dels habitants de la ciutat, la vida familiar i domèstica, la religió i l'alimentació entre altres coses, que resulta extrapolable a la vida en qualsevol ciutat de l'Imperi Romà durant el segle I després de Crist. També explica com va ser el seu final, sepultada per les cendres del Vesubi i com aquest fet ha permès conservar la ciutat i tots els seus elements pràcticament intactes malgrat el pas del temps.

A més, la mostra té com a objectiu commemorar el 250 aniversari de la creació de la Reale Accademia Ercolanase, fundada per Carles III d'Espanya en ser descobertes les ruïnes a mitjans del segle XVIII. La creació d'aquesta acadèmia va suposar l'inici de l'estudi arqueològic sistemàtic del jaciment de Pompeia, convertint-se així aquestes excavacions en les més antigues del món.

El director general del Museu Marítim, Roger Marcet, va explicar que «és la primera vegada que una exposició sobre Pompeia arriba a Espanya» i va ressaltar que hi «ha exposades més de 200 peces de gran valor procedents de la ciutat italiana, la qual cosa fa aquesta mostra única». Roger Marcet va assenyalar que «l'objectiu de l'exposició és mostrar el dia a dia d'una ciutat mediterrània, en especial els aspectes que feien de Pompeia una urbs bolcada al mar».

Entre els objectes que s'exposen destaquen una estàtua de Bacus, una pintura d'una figura femenina alada, taules, canelobres i mobiliari domèstic, joies, relleus dels déus Mercuri, Neptú i Minerva i recipients de cuina, entre altres.

La directora tècnica del museu, Elvira Mata, va assenyalar que un dels atractius de l'exposició «és la presència de dos dels més de 1.150 cadàvers humans que s'han pogut recuperar gràcies al procediment d'obtenir motlles del buit deixat pels cossos sota les cendres», assenyalant que «un d'ells és un home intentat protegir-se inútilment de la lava i l'altra és una dona embarassada».

El 24 d'agost de l'any 79, el volcà Vesubi va entrar en erupció i sepultà completament sota una pluja de lava i cendra la ciutat de Pompeia i les veïnes Herculà, Estabia i Oplontis, conservant-les exactament igual que estaven el dia en què es va produir l'erupció deixant-les suspeses en el temps.

L'exposició estarà a Barcelona fins al 20 d'octubre i està previst que després d'aquesta data, viatgi a altres ciutats espanyoles i posteriorment al voltant del món. Paral·lelament, el Museu d'Arqueologia de Catalunya organitzarà un conjunt d'activitats relacionades amb la vida romana.