TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Apropar i donar a conèixer a la societat l'evolució que experimentà la població de Mallorca al període històric que abasta des de la prehistòria a l'antiguitat és l'objectiu dels vuit itineraris prevists al cicle que promou l'Associació per a la Conservació i Difusió del Patrimoni (ACIDEP). Els recorreguts tindran lloc cada dissabte, a partir del pròxim 28 de maig i fins al 16 de juliol, i s'hi pot accedir prèvia inscripció al telèfon de l'associació.

Organitzats per l'expert arqueòleg Mateu Riera, segons explicà la presidenta de l'associació, Agata Costa, el cicle cerca promoure el coneixement «del nostre patrimoni arqueològic» entre els ciutadans d'una forma didàctica i des de la base científica que aportaran les explicacions dels especialistes que intervendran com a guies a cada una de les visites, experts que han treballat i investigat cada un dels jaciments que inclou el programa.

Així, estructurats de forma cronològica per obtenir una periodització lògica de l'evolució experimentada, el primer itinerari visitarà els jaciments de Son Bauló i de s'Aigua Dolça. L'arqueòleg Manel Calvo aprofundirà en la cultura megalítica testimoniada per la tomba de Son Bauló de Dalt. Les navetes des Closos de Can Gaià, estructures d'habitatge del pretalaiòtic, centraran les explicacions de la segona visita, dia 4 de juny, guiada per l'especialista Joan Fornés.

Jordi Hernández, per la seva banda, aprofundirà en el jaciment de la necròpolis de Son Real dia 11 de juny, mentre que Magdalena Salas parlarà dels talaiots, dia 18 de juny, en una visita que recorrerà primer la sala de prehistòria del Museu de Manacor per recórrer després el poblat de l'Hospitalet. Tot seguit, el programa s'endinsarà en la protohistòria amb l'itinerari del dia 25 de juny. Una vegada més, Manel Calvo serà l'encarregat d'explicar els conjunts de Son Ferrer i del puig de Sa Morisca.

L'època antiga protagonitzarà els tres itineraris de juliol (dies 2, 9 i 16) amb les visites a la ciutat romana de Pollentia; les basíliques de Son Peretó i sa Carrotja i la visita al pla de ses Figueres (Cabrera), amb la qual Mateu Riera clourà el programa.

SON BAULÓ. El recorregut que obrirà el cicle dia 28 de maig visitarà la sepultura megalítica de Son Bauló de Dalt, un dels pocs testimonis representatius de la cultura megalítica a les Illes que ha arribat als nostres dies. La tomba era un lloc d'enterrament col·lectiu que, possiblement, va ser utilitzada durant generacions, segons proven els materials trobats a l'interior.

SES PAÏSSES. El conjunt localitzat a Artà és un dels més importants i representatius de la cultura talaiòtica a les Balears, la introducció de la qual se situa entorn del 1300 abans de Crist. Les excavacions duites a terme en aquest poblat donen testimoni a partir de l'estructura d'aquests habitatges i els vestigis trobats de la forma de vida en aquest període històric.

SON REAL. Al terme municipal de Santa Margalida, la necròpolis de Son Real és sens dubte un dels testimonis arqueològics que perviuen més espectaculars a causa de, d'una banda, la seva ubicació costanera i, d'altra banda, pel fet que restes associades en aquest conjunt són representatives dels primers assentaments fins a l'època de la romanització.

PUIG DE SA MORISCA. La importància del conjunt on l'Ajuntament de Calvià vol crear un parc arqueològic rau en els nombrosos jaciments que l'integren i que testimonien l'organització espacial de la societat taliòtica. Poblats, factories, centres cerimonials... confereixen al lloc una importància excepcional per conèixer aquest període històric de Mallorca.

POLLENTIA. Possiblement un dels jaciments més investigats de l'Illa, la ciutat romana de Pollentia es va fundar a partir d'un nucli de petites dimensions el 123 abans de Crist amb la conquesta de Quint Cecili Metel i va constituir un dels centres més actius de Mallorca, amb certs períodes de crisi, fins al moment de l'annexió a l'Imperi Bizantí l'any 554.

SON PERETÓ. La basílica paleocristiana de Son Peretó (Manacor) i els objectes relacionats amb ella constitueixen un dels pocs testimonis materials de la primera arquitectura cristiana mallorquina i, segons els experts, un conjunt cabdal per conèixer l'art i la cultura de les dominacions vàndala i bizantina, que constitueixen obscurs de la nostra història.