TW
0

Els neandertals competien, aparentment, amb les hienes a la cacera de menjar i refugi, segons es desprèn de l'anàlisi de restes òssies d'un fèmur d'uns 40.000 anys d'antiguitat trobat a França (Vienne). En el 2002 es va produir la troballa d'aquestes restes, que es relacionen amb un neandertal dels més recents del Paleolític Mitjà. La investigació va consistir en l'estudi dels aspectes morfològics de les restes trobades de fèmur a part de l'ADN extret de l'os. Els resultats reforçarien la teoria dels qui defensen una gran proximitat i un aparent conflicte entre els antecessors dels humans que habitaven en aquesta zona d'Europa davant els grans carnívors (especialment les hienes) a la recerca de recursos com el menjar i l'espai. Aquesta competència en l'ús dels caus naturals en els quals vivien tant uns com els altres és evident que s'ha produït en diversos llocs a Europa, on es trobaren restes del Paleolític Mitjà.

Les restes localitzades a França revelen similituds amb aspectes dels neandertals i diferències amb els dels primers humans de l'època actual.

Segons els experts, no és possible determinar el grau de competència que hi havia entre els humans i els grans carnívors a l'hora d'aconseguir els recursos, però les noves dades són una prova més de la possible alternança entre ambdós en l'ocupació dels caus.

Discussions científiques sobre la possible aparició del comportament dels humans tal com es coneix avui en dia a Europa ubiquen cada vegada més l'origen d'aquest en un període d'entre fa 40.000 i 30.000 anys. Cada cop existeixen més documents que proven que entre aquells mil·lennis els darrers neandertals i els primers humans van ocupar aquesta zona de França i es van produir complexes interrelacions entre formes biològicament humanes i trets del Paleolític Mitjà tardà i de l'inici del Paleolític Superior. Les restes humanes d'aquella època són escasses i molt fragmentades, i tampoc no existeixen restes domèstiques de llavors, però sí la presència d'ossos cremats que indicarien l'antiga presència de llars.