Francesc Moll és el màxim responsable de l'editorial Moll.

TW
0


La Generalitat de Catalunya té previst difondre el llegat i l'obra de mossèn Antoni Maria Alcover a Catalunya, en el seu vessant de rondallista. Així ho va explicar a Diari de Balears Francesc Moll, màxim dirigent de l'editorial Moll, que té els drets sobre aquesta obra.

Qui va mostrar interès per fer aquesta difusió fou la consellera de Cultura de la Generalitat, la mallorquina Catalina Mieras, i el tema va començar a concretar-se fa unes setmanes a la fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya.

Allà es va organitzar una recepció per part del gremi d'editors de Catalunya a la consellera i va ser on Mieras i Moll varen començar a parlar de forma seriosa del projecte, que té en l'aplec de Rondalles Mallorquines el seu punt capital.

«La feina de mossèn Alcover com a lingüista i la seva aportació clau com a iniciador del Diccionari Català Valencià Balear ja està molt estudiada i reconeguda a Catalunya, però el que ens fa falta és que es difongui el vessant de mossèn Alcover com a creador, com a literat, i està clar que les rondalles són una mostra ben clara de fins on arribava el seu talent», explicà Francesc Moll.

Tot i que les primeres passes ja estan fetes, encara s'està pendent de concretar com podria tirar-se endavant el projecte. Segons Moll, «per a aquest serà vital la implicació de la Institució de les Lletres Catalanes, que és l'entitat a traves de la qual s'haurà de fer aquesta promoció», va dir Moll.

Còmic
Una de les possibilitats que s'estudien de manera insistent i que en altres ocasions ha estat posada sobre la taula és la necessitat de traslladar les rondalles al format còmic. «Ens aniria molt bé, perquè entrar allà amb l'edició tradicional seria molt més complicat. És un format que ha funcionat molt bé a Mallorca, amb un públic fidel, però ara es tracta d'arribar a un públic més ampli, amb unes noves necessitats, i essencialment a les escoles de tot el territori, per la qual cosa s'ha de cercar una forma que ens pugui acostar a un públic més actual», especificà.

L'Aplec de rondaies mallorquiens d'en Jordi des Recó de mossèn Alcover en conté més de quatre-centes i és una de les col·leccions més extenses en llengua catalana. El 1879, influït pels Cuentos d'Antonio de Trueba, mossèn Alcover es posà a escriure narracions del mateix to, en castellà, però d'ambient mallorquí. Les orientacions de Josep Miralles i el tracte amb Tomàs Aguiló, Gabriel Llabrés, Josep Maria Quadrado o Gabriel Maura li feren descobrir les possibilitats literàries del català.

El 1880 publicà la primera rondalla, Es jai de sa barraqueta i el 1896 s'edità el primer volum de l'Aplec, al qual en seguiren dotze més. El darrer es publicà el 1931. Mort l'autor (1932), Francesc de Borja Moll en continuà la publicació, redistribuint les rondalles en 24 volums i incorporant-n'hi d'altres que no s'havien inclòs.

Han estat il·lustrades primer pels germans Josep i Francesc de Borja Moll i després per Miquel Salvà i Ramon Cavaller.